Κόσμος

Εντουάρ Φιλίπ: “Είμαι άνδρας της Δεξιάς” λέει ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα ότι είναι ένας «άνδρας της Δεξιάς», που ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για το «γενικό συμφέρον», όπως ακριβώς «ο άνδρας της Αριστεράς» Μπερνάρ Καζνέβ, ο προκάτοχός του στο Ματινιόν.

«Έχετε πει ότι είστε ένας άνδρας της Αριστεράς. Συμβαίνει κι εγώ ο ίδιος να είμαι ένας άνδρας της Δεξιάς. Όπως εσείς, εγώ το γνωρίζω ότι το γενικό συμφέρον πρέπει να οδηγεί τις δεσμεύσεις των βουλευτών, τις δεσμεύσεις των κρατικών λειτουργών και, με κάποιον τρόπο, τις δεσμεύσεις των συμπολιτών μας» δήλωσε ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τον Μπερνάρ Καζνέβ, στον περίβολο του Ματινιόν, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

«Θα ήθελα να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, ότι σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσατε παράδειγμα, πέραν των διαφωνιών που έτυχε να διατυπώσουμε, όμως ένα παράδειγμα χαρακτήρα» συνέχισε ο Φιλίπ, εγκωμιάζοντας τον Καζνέβ.

«Οι έξι μήνες που μόλις ολοκληρώσατε στο να διευθύνετε το κυβερνητικό έργο στο Ματινιόν συνιστούν το αποκορύφωμα μιας εξαιρετικής πορείας σε υπουργικούς θώκους, από τον Μάιο του 2012. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την Ευρώπη, κατόπιν οι δημοσιονομικοί μηχανισμοί, στην καρδιά των προκλήσεων για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας  κατόπιν εδώ, εσείς επιθυμούσατε να υπηρετήσετε το Κράτος» τόνισε ο νέος επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι συμβουλές του… πρώην

Ο Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε σήμερα στο νέο πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ την αναγκαιότητα «να γνωρίζει κανείς ποια είναι η κληρονομιά του» προτού «δείξει με αποφασιστικότητα την κατεύθυνση» που θα πάρει.

«Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Κι εάν θέλουμε με αποφασιστικότητα να δείξουμε την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά που κληρονομούμε για τα οποία θα λογοδοτήσουμε και στα οποία θα πρέπει αναφερόμαστε πάντα εάν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στους εαυτούς μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στο Ματινιόν, έχοντας στο πλευρό του τον Εντουάρ Φιλίπ, τον νέο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζοντας τις «πεποιθήσεις» ενός «άνδρα της αριστεράς», ο Σοσιαλιστής Καζνέβ εξέφρασε τη «βεβαιότητά του ότι ο εκσυγχρονισμός της χώρας δεν είναι εφικτός παρά μόνο όταν υπάρχει στη δέσμευση που διατυπώνει καθένας μια αυθεντικότητα, μια δέσμευση στα μαθήματα που διδάσκει η ιστορία».

«Στην πολιτική ζωή μου, η πίστη, η αφοσίωση, ο σεβασμός προς εκείνους που εδραίωσαν τα ρεύματα της σκέψης στην ιστορία, αποτέλεσαν για εμένα πυξίδα, εξίσου με την έννοια του Κράτους» προσέθεσε ο Καζνέβ, απευθυνόμενος στον διάδοχό του, ένα στέλεχος της κεντροδεξιάς.

«Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου και ιδίως κατά τη διάρκεια των φοβερών δοκιμασιών που περάσαμε, το πάθος και η έννοια του κράτους θα είναι η δύναμή μου και η μοναδική μου πυξίδα» σημείωσε ο ίδιος, ενώ ευχήθηκε στον Φιλίπ «με αγάπη, με αγάπη προς την χώρα μας, με αγάπη προς τη Δημοκρατία, τα καλύτερα στην άσκηση των καθηκόντων (του)».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1