Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Έπαθε… Ομπάμα ο Τραμπ! Αυξάνει τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Έπαθε… Ομπάμα ο Τραμπ! Αυξάνει τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Ο Μπαράκ Ομπάμα, το 2008, κέρδισε την πρώτη του θητεία με την υπόσχεση πως θα κλείσει το Γκουαντάναμο. Δεν το έκανε. Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει (σχεδόν) το ίδιο, αλλά αυτή τη φορά με το Αφγανιστάν.

Προεκλογικά, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αναρωτιόταν γιατί έπρεπε η χώρα του να εμπλέκεται στρατιωτικά στην… άλλη άκρη του κόσμου.

Από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Οβάλ Γραφείο έχει ρίξει η “μητέρα των βομβών” στο Αφγανιστάν, έχει κάνει αεροπορική επιδρομή στη Συρία και είναι… Τρίτη.

Τη Δευτέρα (21.08.2017) ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το νέο “δόγμα” των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν. Και ποιο είναι αυτό; Ότι όχι μόνο δεν θα φύγουν άμεσα, αλλά θα στείλουν κι άλλους στρατιώτες!

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε διάγγελμά του, αποκάλυψε τη νέα στρατηγική του. Πως δηλαδή (άσχετα με ό,τι έλεγε) η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα!

Στόχος, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Μόνο που αυτό δεν άρεσε στους Ταλιμπάν, που ήδη απειλούν ότι το Αφγανιστάν θα γίνει νεκροταφείο για τους Αμερικανούς!

Ο Τραμπ ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αλλάξει η προσέγγιση της αμερικανικής πολιτικής προς το Πακιστάν!

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αρχικές του αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

“Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση”, είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Τζον Νίκολσον, η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις “συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα”.

“Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε”, ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.

Ταλιμπάν: Θα γίνει ο τάφος σας

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Τραμπ, οι Ταλιμπάν έστειλαν το μήνυμά τους στην Ουάσινγκτον: το Αφγανιστάν θα γίνει νεκροταφείο για τις ΗΠΑ!

“Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, η χώρα θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο κοιμητήριο γι’ αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι Αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό”, αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους.

“Αντί να συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν”, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ σε ανακοίνωσή του.

Και απείλησε πως “όσο υπάρχει έστω και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας, οι ένοπλοι ισλαμιστές θα συνεχίζουν τον τζιχάντ”.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις