Κόσμος

«Επικίνδυνη» η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Aντιδράσεις από Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία – «Καταδικάζει έντονα» η ΕΕ

Η Γαλλία «καταδικάζει» την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία τόνισε πως επιδεινώνει την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρίσι Σούνακ, επίσης καταδικάζει την «επικίνδυνη» επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη και θα συνεχίσει να «προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Καταδικάζω με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ. Αυτά τα χτυπήματα κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν εντάσεις και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Το Ιράν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι σκοπεύει να σπείρει το χάος στην αυλή του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράκ. Μαζί με τους συμμάχους μας, εργαζόμαστε για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μαχητικά αεροσκάφη της RAF έχουν ήδη απογειωθεί από την βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου καθώς και από αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, για να ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ. Πληροφορία που ακόμη δεν επιβεβαιώνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ιταλία παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο), η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η ΕΕ «καταδικάζει» την «απαράδεκτη» κλιμάκωση

«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω Χ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε «σθεναρά» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσω Χ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας», ανέφερε.

Η Γερμανία την «καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο»

Η γερμανική διπλωματία καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους και αξίωσε η Τεχεράνη να σταματήσει αμέσως.

«Καταδικάζουμε την εξελισσόμενη επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος, με τον πλέον σθεναρό τρόπο», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στον αέρα οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη: Σνομπάρει ο Πούτιν και δεν πάει, έφτασε στην Άγκυρα ο Ζελένσκι
Αναβλήθηκαν για το απόγευμα οι συνομιλίες σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ - Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί αύριο στην Τουρκία - Ζελένσκι: «Διακοσμητική» η ρωσική αντιπροσωπεία
Βλαντιμίρ Πούτιν
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
2
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαστε πολύ κοντά σε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν» – Πτώση άνω του 3% για τις τιμές του πετρελαίου
«Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση με το Ιράν για μακροπρόθεσμη ειρήνη. Πιστεύω πως πλησιάζουμε στη σύναψη μιας συμφωνίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 1