Κόσμος

Επτά νεκροί και 43 τραυματίες σε επίθεση σε τζαμί της Σομαλίας

Οι επιθέσεις αποδίδονται σε ισλαμιστές μαχητές στο Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η νάρκη εξερράγη ενώ δεκάδες πιστοί πήγαιναν στο τζαμί Άμπου Χουρέιρα στην Αγορά Μπακαρά, περιοχή που χρησιμοποιούν ως βάση οι αντάρτες που πολεμούν κατά των στρατευμάτων της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).

“Μια οβίδα όλμου έπληξε αγορά στη συνοικία Χαμαρουέιν [νότιο προάστιο της σομαλικής πρωτεύουσας], όπου οι κάτοικοι καλλιεργούν khat [ένα φυτό το μάσημα των βλαστών και των φύλλων του οποίου προκαλεί ευφορία], προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων είκοσι ενώ δύο άλλοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη κοντά στο τζαμί στην αγορά Μπακαρά”, δήλωσε ο Άλι Μούσε, επικεφαλής της υπηρεσίας των νοσοκομειακών οχημάτων στην πρωτεύουσα.

“Έχουμε ακούσει για εκρήξεις σε τζαμιά στο Ιράκ, αλλά αυτό είναι εκπληκτικό ότι συνέβη στη Σομαλία”, σύμφωνα με τον Αμπνταλάχι, αυτόπτη μάρτυρα. 

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν μέλη της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, και μια άλλη ένοπλη παράταξη, η Χιζμπούλ Ισλάμ.

Σε άλλη συνοικία του Μογκαντίσου, βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά επιτέθηκε σε βάση της ΑΕ που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή Σανγκάνι, βόρεια του προεδρικού μεγάρου, σύμφωνα με αυτόπτες.

Ο ταγματάρχης Μπαρίγκιε Μπαχόκου, εκπρόσωπος της δύναμης της ΑΕ, η οποία αποτελείται από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων από την Ουγκάντα και το Μπουρούντι, δήλωσε ότι το όχημα εξερράγη πριν καταφέρει να μπει στη βάση.

“Αποτρέψαμε την απόπειρα, καταστρέψαμε το αυτοκίνητο που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Δύο από τους στρατιώτες μας που κατέστρεψαν το όχημα υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς”, είπε ο ταγματάρχης.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Μογκαντίσου, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα σε δυνάμεις που πρόσκεινται στην ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση και ισλαμιστές αντάρτες, λίγη ώρα μετά την επίθεση εναντίον μιας νέας θέσης των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης στην πόλη.

Αντάρτες μάχονται εναντίον της υποστηριζόμενης από την Δύση μεταβατική κυβέρνηση της χώρας στο Κέρας της Αφρικής από τις αρχές του 2007. Οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας, ενώ η κυβέρνηση ασκεί έλεγχο σε μέρος μόνο της πρωτεύουσας. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σάλος με τον Μπεν Στίλερ: Η παρεξηγημένη ανάρτηση του ηθοποιού που εξόργισε το διαδίκτυο και τους MAGA
Η ανάρτηση του Στίλερ έγινε 20 λεπτά μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο δείπνο των αντακριτών του Λευκού Οίκου αλλά αφορούσε τη νίκη της ομάδας μπάσκετ Νιου Γιορκ Νικς
Μπεν Στίλερ
Στη Ρωσία ο Αραγτσί: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ιράν
Από την Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν
O Αμπάς Αραγτσί
«Καμπανάκι» της Ισπανίας για τα αεροπορικά εισιτήρια: «Αγοράστε τώρα» γιατί έρχεται εκτόξευση τιμών
Η διατάραξη στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ώθησε τις τιμές προς τα πάνω κατά περίπου 50% μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια
Τζέικ Ράινερ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ μιλάει πρώτη φορά για τη δολοφονία των γονιών του – «Η ζωντανή μου κόλαση»
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε ένα παραλήρημα» - Ο διάσημος σκηνοθέτης και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον γιο τους και αδερφό του, Νικ Ράινερ
Ο Ρομπ Ράινερ με τη σύζυγό του Μισέλ και τον γιο τους Τζακ