Κόσμος

Έρευνα: Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη μετά τα 60

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι οι γυναίκες που εργάζονται με αμοιβή έως τη μέση ηλικία τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη μετά την ηλικία των 60 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συγκεκριμένες εργαζόμενες υπερέχουν στη μνήμη από εκείνες που δεν έκαναν αμειβόμενη εργασία. Οι Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν μία συσχέτιση ανάμεσα στην εργασία με αμοιβή και στην επιβράδυνση της έκπτωσης των μνημονικών ικανοτήτων, άσχετα με την οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας (παντρεμένη ή ανύπαντρη, με παιδιά ή όχι).

Υπολόγισαν ότι ο μέσος ρυθμός μείωσης της ικανότητας μνήμης είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερος στις μη εργαζόμενες με αμοιβή γυναίκες που ασχολούνται μόνο με το νοικοκυριό και την οικογένεια τους, σε σχέση με όσες είχαν επιπλέον αμειβόμενη εργασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Ρόουζ Μαγιέντα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 6.189 γυναίκες με μέση ηλικία 57 ετών στην αρχή της μελέτης, η οποία διήρκησε 12 χρόνια, κατά τα οποία οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης κάθε δύο χρόνια.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με το ιστορικό τους: Εργαζόμενες γυναίκες χωρίς παιδιά, εργαζόμενες παντρεμένες μητέρες, εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες, μη εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες και μη εργαζόμενες παντρεμένες μητέρες. Διαπιστώθηκε ότι ενώ μεταξύ 55 και των 60 ετών η μέση έκπτωση της μνήμης ήταν περίπου ίδια για όλες τις γυναίκες, μετά τα 60 η μέση απώλεια μνήμης ήταν πιο αργή στις εργαζόμενες γυναίκες, σε σχέση με όσες δεν είχαν συμμετάσχει στο εργατικό δυναμικό τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους.

«Ο ρυθμός μείωσης της μνήμης ήταν παρόμοιος για τις παντρεμένες εργαζόμενες μητέρες, είτε εργάζονταν χωρίς διακοπή στο παρελθόν είτε είχαν μείνει στο σπίτι για λίγα χρόνια προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ή έμειναν στο σπίτι αρκετά χρόνια, μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά τους», δήλωσε η Μαγιέντα.

«Βρήκαμε ότι όσες γυναίκες είχαν περάσει πολλά χρόνια ως εργαζόμενες με αμοιβή πριν τα 50 είχαν βραδύτερη μείωση μνήμης μετά τα 55. Παρ’ όλο που το νοικοκυριό και η ανατροφή των παιδιών μπορεί πράγματι να είναι μία πολύπλοκη πλήρους απασχόλησης εργασία, φαίνεται πως όσες γυναίκες έχουν αμειβόμενη δουλειά απολαμβάνουν κάποια προστασία, όσον αφορά την απώλεια μνήμης, πιθανώς λόγω περισσότερων γνωστικών ερεθισμάτων, εμπλοκής σε κοινωνικά ζητήματα και οικονομικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Η σταδιακή απώλεια μπορεί – αλλά όχι κατ’ ανάγκη – να αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, μίας μορφής άνοιας που πλήττει γενικά περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ