Κόσμος

Έριν Πάτερσον: Ένοχη για τρεις δολοφονίες η Αυστραλή για το γεύμα με τα δηλητηριώδη μανιτάρια

Δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Αντιμέτωπη με ισόβια κάθειρξη

Η Έριν Πάτερσον καταδικάστηκε, σήμερα Δευτέρα (07.07.2025) για τη δολοφονία τριών συγγενών της και την απόπειρα δολοφονίας ενός τέταρτου, ύστερα από γεύμα στο οποίο είχε προσθέσει δηλητηριώδη μανιτάρια. Η υπόθεση συγκλόνισε την Αυστραλία.

Η απόφαση του 12μελούς σώματος ενόρκων ελήφθη έπειτα από έξι ημέρες διαβουλεύσεων, μετά από δίκη δέκα εβδομάδων στο Μόργουελ της Αυστραλίας, όπου είχε σερβιριστεί το θανατηφόρο γεύμα τον Ιούλιο του 2023 με αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών ατόμων. 

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την Αυστραλία, με την Πάτερσον να παραδέχεται πως μάζεψε άγρια μανιτάρια, είπε ψέματα στις αρχές και κατέστρεψε αποδεικτικά στοιχεία – αλλά επέμενε πως όλα ήταν ένα τραγικό ατύχημα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Πάτερσον κατηγορήθηκε πως εν γνώσει της προσέθεσε θανατηφόρα μανιτάρια στο φαγητό, τα οποία είχε μαζέψει η ίδια από σημείο που είχε εντοπιστεί μέσω ιστοσελίδας παρατήρησης φυσικού περιβάλλοντος (iNaturalist).

Λίγες ημέρες αργότερα, πέθαναν τα πρώην πεθερικά της, Ντον και Γκέιλ Πάτερσον, καθώς και η αδερφή της Γκέιλ, Χέδερ Γουίλκινσον. Ο σύζυγος της Χέδερ, Ίαν Γουίλκινσον επέζησε μετά από μακρά νοσηλεία.

Το χρονικό

Η «οικοδέσποινα του θανάτου» Έριν Πάτερσον κάλεσε πέντε άτομα να γευματίσουν μαζί της στις 29 Ιουλίου 2023, τους τέσσερις που δηλητηριάστηκαν και τον εν διαστάσει σύζυγό της, Σάιμον Πάτερσον, ο οποίος όμως τελικά δεν πήγε – ακύρωσε την προηγούμενη μ,έρα – και τους τάισε γεύμα με τοξικά μανιτάρια.

Είπε ψέματα ότι είχε καρκίνο, όχι για να δελεάσει τους καλεσμένους στο γεύμα και να τους σκοτώσει, αλλά επειδή ζητούσε τη βοήθειά τους για να το πει στα παιδιά της και ντρεπόταν να πει ότι στην πραγματικότητα σχεδίαζε να κάνει χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, υποστήριξε στο δικαστήριο.

Λίγες ώρες μετά το γεύμα, οι τέσσερις καλεσμένοι αρρώστησαν με εμετούς και διάρροια. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τέθηκαν σε τεχνητό κώμα καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να τους σώσουν.

Η Γκέιλ και η Χέδερ πέθαναν στις 4 Αυγούστου από πολυοργανική ανεπάρκεια, ακολουθούμενες από τον Ντον στις 5 Αυγούστου, αφού δεν ανταποκρίθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος. Ο Ίαν Γουίλκινσον επέζησε και τελικά πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στα τέλη Σεπτεμβρίου, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες εντατικής θεραπείας.

Η καταδικασθείσα τους σέρβιρε μοσχάρι Wellington, που όπως προέκυψε περιείχε τοξικά μανιτάρια «Death Cap». 

Τα μανιτάρια Death Cap περιέχουν ισχυρές τοξίνες που εμποδίζουν την παραγωγή πρωτεϊνών στα ηπατικά κύτταρα, οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο και πιθανή ηπατική ανεπάρκεια περίπου δύο ημέρες μετά την κατανάλωσή τους.

Σήμερα, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη και για τους τέσσερις θανάτους.

Η Πάτερσον είχε δηλώσει αθώα λέγοντας ότι οι θάνατοι ήταν τυχαίοι. Σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινωθεί η ποινή της αλλά αντιμετωπίζει την μέγιστη ποινή που είναι ισόβια κάθειρξη.

Ο συνήγορος υπεράσπισής της Κόλιν Μάντι δεν σχολίασε την υπόθεση κατά την έξοδό του από το δικαστήριο όταν τον πλησίασαν δημοσιογράφοι.

Η Τζέσικα Ο΄Ντόνελ, εκπρόσωπος του εν διαστάσει συζύγου της Πάτερσον, Σάιμον Πάτερσον, και των αδελφών του, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η δίκη στο Μόργουελ, μια πόλη περίπου δύο ώρες ανατολικά της Μελβούρνης, διήρκεσε δέκα εβδομάδες και συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον με πολλούς εκπροσώπους από διεθνή μέσα ενημέρωσης να έχουν μεταβεί εκεί για την κάλυψή της.

Τα καθημερινά podcasts του κρατικού δικτύου ABC για τη δίκη ήταν συστηματικά από τα πιο δημοφιλή στη χώρα στη διάρκεια της δίκης, ενώ πολλά ντοκιμαντέρ για την υπόθεση βρίσκονται ήδη στο στάδιο της παραγωγής.

Η εισαγγελία, με επικεφαλής τη δικηγόρο Νανέτ Ρότζερς, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Πάτερσον εξαπάτησε τους καλεσμένους της με στόχο να τους δολοφονήσει.

Αρχικά, επινόησε μια διάγνωση καρκίνου για να παρασύρει τους καλεσμένους στο γεύμα, δηλητηριάζοντας τα γεύματά τους ενώ σέρβιρε στον εαυτό της μια άθικτη μερίδα, δήλωσε η Ρότζερς στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια η Πάτερσον είπε ψέματα ότι ήταν επίσης άρρωστη από το φαγητό για να αποφύγει τις υποψίες, προτού τελικά συγκαλύψει την πράξη της όταν η αστυνομία άρχισε να ερευνά τους θανάτους, προσπαθώντας να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία και λέγοντας ψέματα στην αστυνομία, ανέφερε η εισαγγελία.

Η Πάτερσον, η οποία είπε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι είχε κληρονομήσει μεγάλα χρηματικά ποσά από τη μητέρα και τη γιαγιά της, προσέλαβε μια τετραμελή νομική ομάδα, με επικεφαλής τον Κόλιν Μάντι, έναν από τους κορυφαίους ποινικολόγους της Μελβούρνης.

Η Πάτερσον μίλησε στο δικαστήριο για έναν διαρκή αγώνα με το βάρος της, μια διατροφική διαταραχή και χαμηλή αυτοεκτίμηση, και συχνά ήταν συναισθηματικά φορτισμένη καθώς μιλούσε για τον αντίκτυπο του γεύματος στην οικογένεια Πάτερσον και τα δύο παιδιά της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν ξανά μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – «Πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο»
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με «αρχηγό» τον Μάρκο Ρούμπιο - Η αντιπάθεια μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου που δυσκολεύει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν
Προς κατάρρευση η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού - Η κίνηση απελπισίας για να αποφύγει την κρίση τύπου Ελλάδας
Κατά του Γάλλου πρωθυπουργού η Ανυπότακτη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση και οι Οικολόγοι - Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
Φρανσουά Μπαϊρού
Δέκα νεκροί και 100 τραυματίες μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων μεγάρου της προεδρίας και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων, σε αντίποινα για επιθέσεις του «τρομοκρατικού καθεστώτος»
Συντρίμμια μετά από ισραηλινή επίθεση στη Σανάα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τη διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ: Πρόκειται για την πρώτη απόλυση διοικητή της Τράπεζας μετά από 111 χρόνια
Οι κατηγορίες για απάτη σχετικά με στεγαστικά δάνεια - Η απομάκρυνση της Λίζας Κουκ θα έδινε την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει έναν πρόεδρο της επιλογής του
Η Λίζα Κουκ 1
Διεθνής κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα με τους 20 νεκρούς - «Τραγικό ατύχημα» τους χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου
5 δημοσιογράφοι ανάμεσα στους 20 νεκρούς- «Δεν είμαι ευχαριστημένος» λέει ο Τραμπ - Εξηγήσεις από το Ισραήλ απαιτεί η Ένωση Ξένου Τύπου και ο ΟΗΕ
Παλαιστίνιοι