Κόσμος

Ερντογάν ο ισορροπιστής: Δεν εγκλωβιζόμαστε, είμαστε και με τη Δύση και με την Ανατολή

Το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως «δεν εγκλωβίζεται σε ένα μπλοκ».

«Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην Ανατολή για χάρη της Δύσης, ούτε παραμελούμε τη Δύση για χάρη της Ανατολής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία.

Παράλληλα εξέφρασε δυσαρέσκεια προς το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη στάση του απέναντι στην Τουρκία και εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη στήριξή του στους Παλαιστινίους, επιτιθέμενος κατά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις επιλογές της Τουρκίας στο διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα και απαντώντας εμμέσως στα σχόλια για μετατόπιση του άξονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τη Δύση στην Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Η Τουρκία, λόγω των γεωγραφικών, ανθρώπινων, οικονομικών και ιστορικών δεσμών της, είναι μια χώρα που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε ένα μπλοκ.

Όσο σημαντικό είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον δυτικό κόσμο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας περιορίσει σε στενά καλούπια.

Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην Ανατολή για χάρη της Δύσης, ούτε παραμελούμε τη Δύση για χάρη της Ανατολής. Τα τελευταία 22 χρόνια, έχουμε κάνει ιστορικά βήματα για να διευρύνουμε τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα, έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας ακόμη και με χώρες που προηγουμένως ήταν αντίθετες μαζί μας. Όλα αυτά τα πετύχαμε παρά τη συζήτηση περί αλλαγής άξονα (σ.σ. στην εξωτερική πολιτική), που τροφοδοτείται από ορισμένους κύκλους. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αύξηση του αριθμού των φίλων μας.

Σε μια εποχή που ο αγώνας για την κατανομή ισχύος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων εντείνεται, είναι κάτι περισσότερο από επιλογή, είναι αναγκαιότητα για την Τουρκία να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι αναντικατάστατος, εκφράζοντας παράπονα για τους περιορισμούς από σύμμαχες χώρες στην πώληση αμυντικού υλικού και στον τρόπο που ορισμένες εξ αυτών αντιμετωπίζουν το Κουρδικό πρόβλημα.

«Η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε τον αναντικατάστατο ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή την ιστορική Σύνοδο Κορυφής, εκφράσαμε τις προσδοκίες μας από τους συμμάχους μας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είμαστε ακόμη μακριά από τη συνεργασία που επιθυμούμε.

Τα όπλα που δίνονται στη χώρα μας, με μεγάλη φειδώ από τους συμμάχους μας, τα βρίσκουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι σαφές ότι αυτά είναι ασυμβίβαστα με το πνεύμα της συμμαχίας, της αλληλεγγύης και της συμμαχίας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, επανέλαβε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων, λέγοντας: «Παρόλο που δυσανασχετούν οι καταπιεστές που τρέφονται με αίμα, δάκρυα και κατοχή, εμείς στεκόμαστε σταθερά και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην Παλαιστίνη».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Τούρκου προέδρου ήταν αφιερωμένο στις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και συγκεκριμένα στην καταπολέμηση του καλπάζοντα πληθωρισμού. Τόνισε πως τα αποτελέσματα του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης είναι εμφανή, λέγοντας ότι αυτό θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους με υπομονή και αποφασιστικότητα.

«Ο “πυρετός” του πληθωρισμού έχει αρχίσει να πέφτει από τον περασμένο μήνα. Ας ελπίσουμε ότι η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Μέχρι το τέλος του έτους, θα μειώσουμε τον πληθωρισμό στα επίπεδα που είχαμε θέσει ως στόχο», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα