Κόσμος

Ερντογάν: Του φταίει ο Πούτιν, απειλεί τον Άσαντ! “Θα το πληρώσει”

Ο Ερντογάν που πριν λίγες μέρες έλεγε πως ο Πούτιν δεν τιμά την υπογραφή του, ανέκρουσε πρύμναν και στοχοποιεί τον Άσαντ της Συρίας.

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συγκρατήσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να προχωρήσει περισσότερο στην Ιντλίμπ.

«Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θέσεών μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Επίσης δεν δεχόμαστε εδώ τη δικαιολογία ότι ‘δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς’», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως «το καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από επίσκεψή του χθες, Δευτέρα, στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πιστεύω πως η επιχείρησή μας τους έδωσε ένα καλό μάθημα, όμως δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ στρατιωτικών από την τουρκική πλευρά, είναι μια «παραβίαση» της ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας: «Εννοείται πως θα υπάρξουν συνέπειες για το καθεστώς».

click4more: Συρία: Στηρίζει τον Άσαντ η Ρωσία! “Δεν είχαν προειδοποιήσει οι Τούρκοι”

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος είχε κατηγορήσει την προηγουμένη τη Μόσχα, σύμμαχο του καθεστώτος της Δαμασκού, ότι «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», φάνηκε σήμερα να μην επιδιώκει την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

«Σ’ αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε μια σύγκρουση ή μια μεγάλη διένεξη με τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική σύμπραξη σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και την άμυνα.

Ο ίδιος είπε εξάλλου πως «δεν υπάρχει θέμα» υπαναχώρησης όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως «μπορεί» να έχει ακόμη και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τουρκικές και συριακές δυνάμεις συνεχίζονται με διαλείμματα γύρω από τη Σαρακέμπ, μια πόλη σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις 12 θέσεις παρατήρησης που δημιούργησε στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, ακόμη κι αν ορισμένες θέσεις είναι τώρα περικυκλωμένες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικές θέσεις παρατήρησης πολιορκούνται από το καθεστώς, όμως οι προμήθειες νέων όπλων, εξοπλισμού και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ιντλίμπ συνεχίζονται», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς 1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 5
Αμερικανικό χτύπημα σε ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά: Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε – τουλάχιστον τρία – πλήγματα εναντίον σκαφών τα οποία ανήκαν όπως διαβεβαίωσε σε διακινητές ναρκωτικών
Το ταχύπλοο που χτύπησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις
3
Ερντογάν: «Πιστεύω ότι η συνάντηση με τον Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό των πολέμων στην περιοχή μας»
«Θα συζητήσουμε πολλά θέματα με τη σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες έχουμε εκτεταμένες στρατηγικές σχέσεις, κυρίως στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 3
Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για τις ρωσικές παραβιάσεις στη Βαλτική: Η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη - «Μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα» λέει ο Τραμπ
Η Ρωσία αρνείται ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας και εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα βάζοντας στο στόχαστρο τη δυτική Ουκρανία, περιοχή κοντά στα σύνορα με την Πολωνία
Πολωνικά μαχητικά F-16 46