Κόσμος

Φιλαδέλφεια: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά σε διυλιστήριο – 4 τραυματίες – video

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στο διυλιστήριο Philadelphia Energy Solutions Inc., από την οποία έχουν προκληθεί ζημιές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστολή της λειτουργίας της μονάδας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και πηγές της εταιρείας.

Στελέχη της πυροσβεστικής της Φιλαδέλφεια ανέφεραν ότι σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις και μια τεράστια πύρινη μπάλα εκτοξεύτηκε στον ουρανό ενώ η γύρω περιοχή καλύφθηκε από καπνό. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από μια δεξαμενή βουτανίου.

Το διυλιστήριο αυτό παράγει 335.000 βαρέλια ημερησίως και είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό λειτουργεί μονάδα διύλισης πετρελαίου από το 1870.

Τέσσερις τραυματίες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας PES έχουν αναφερθεί τέσσερις τραυματισμοί εργαζομένων. Όλοι τους δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Η έκταση της ζημιάς είναι άγνωστη προς το παρόν, όμως φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε μια προηγούμενη πυρκαγιά, πριν από δύο εβδομάδες, σε άλλη μονάδα του ίδιου συγκροτήματος.

Ένας εργάτης που δουλεύει πολλά χρόνια σε διυλιστήρια και βρισκόταν στη μονάδα όταν ξέσπασε η φωτιά είπε ότι “ήταν ό,τι χειρότερο έχει βιώσει”. “Έμοιαζε σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα, πίστεψα ότι θα πεθαίναμε όλοι”, πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους”

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της πόλης τόνισαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και δεν είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι αρχές σε εκκένωση περιοχών ή να διατάξουν την παραμονή των ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους.

Η PES στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις στο διυλιστήριο. Πιστεύεται ότι το προϊόν που καίγεται είναι “κατά κύριο λόγο προπάνιο”.

Μια πηγή που έχει γνώση της λειτουργίας του εργοστασίου ανέφερε ότι μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε σε μια μονάδα αλκυλίωσης, παραγωγής 30.000 βαρελιών ημερησίως, στην οποία χρησιμοποιείται υδροφθορικό οξύ, ένα από τα πιο επικίνδυνα και αμφιλεγόμενα προϊόντα στον τομέα. Στο παρελθόν, εργαζόμενοι σε διυλιστήρια είχαν ζητήσει να σταματήσει η χρήση του υδροφθορικού οξέως λόγω των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει στα μάτια, στο δέρμα και στους πνεύμονες αν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά από κάποια έκρηξη.

Οι πρώτες ενδείξεις από τον χώρο του διυλιστηρίου και τις γειτονικές περιοχές δείχνουν ότι δεν υπάρχει συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα, εύφλεκτων υδρογονανθράκων ή υδρόθειου, είπε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Φιλαδέλφειας, Τζέιμς Γκάροου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ευχόμαστε να μην υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στο Κραν Μοντανά» λέει το ΥΠΕΞ - Γραμμή βοήθειας
«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι ελληνικές πρεσβευτικές αρχές στη Βέρνη, αλλά ακόμη δεν έγιναν γνωστά ούτε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος
Έκρηξη στο Κραν Μοντανά
2026: Τα γεγονότα που περιμένουμε την νέα χρονιά – Από την επιστροφή των αστροναυτών γύρω από την Σελήνη μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Από το διάστημα και τα γήπεδα του Μουντιάλ έως τις κάλπες, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την κλιματική κρίση, το νέο έτος αναμένεται να φέρει εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο
Χάρτινα γιαλιά
Ο Ντόναλντ Τραμπ στάζει φαρμάκι για τους Κλούνεϊ που πήραν γαλλική υπηκοότητα - «Δύο από τους χειρότερους όλων των εποχών στα προγνωστικά»
«Καλά νέα, πηγαίνουν σε μια χώρα με μεγάλη εγκληματικότητα λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της μετανάστευσης» ήταν το βιτριολικό σχόλιο του Αμερικανού προέδρου
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ Αλαμουντίν