Κόσμος

Φινλανδία: Άδεια πατρότητας πήρε ο υπουργός Άμυνας ενώ η χώρα παλεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Το κόμμα του υπουργού Άμυνας της Φινλανδίας χαιρέτισε την απόφασή του να πάρει δίμηνη άδεια πατρότητας, εν μέσω της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Στηρίζουμε με υπερηφάνεια την απόφαση του Άντι Καϊκόνεν» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Κεντρώου κόμματος Ανίκα Σααρίκο.

Ο Καϊκόνεν ανακοίνωσε την Τρίτη μέσω του Twitter ότι από τις 6 Ιανουαρίου θα απουσιάζει από τα καθήκοντά του για δύο μήνες γιατί θέλει να ασχοληθεί με την ανατροφή του δεύτερου παιδιού του που γεννήθηκε τον Ιούλιο.

«Τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και δεν θέλω να τα θυμάμαι μόνο από τις φωτογραφίες», εξήγησε.

Όπως και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, είναι σύνηθες στη Φινλανδία να παίρνουν οι άνδρες άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Δικαιούνται άδεια 54 ημερών και σχεδόν το 80% κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αν και συχνά δεν την χρησιμοποιούν όλη. Οι πολιτικοί ωστόσο σπανίως ζητούν άδεια πατρότητας και ο Καϊκόνεν είναι ένας από τους πρώτους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν ήταν ο πρωτοπόρος αφού πήρε δύο φορές άδεια πατρότητας, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

Τα καθήκοντα του Καϊκόνεν στο υπουργείο θα αναλάβει προσωρινά ο βουλευτής του Κεντρώου κόμματος Μίκο Σαβόλα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν την πολιτική ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον Μάιο υπέβαλαν αίτημα ένταξης στον ΝΑΤΟ.

Από τα 30 μέλη της Συμμαχίας μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη, με τη δεύτερη να απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να λάβουν σκληρότερα μέτρα εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί τους ιδιοκτήτες ιρανικών επιχειρήσεων να μην απολύουν προσωπικό: «Πρέπει να υποστηριχθούν»
«Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα πρέπει να υποστηριχθούν δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα», προέτρεψε ο ανώτατος ηγέτης
Μοτζταμπά Χμαενεΐ
Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική κάβα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ξέμεινε από προμήθειες λόγω του πολέμου στο Ιράν
Τα ράφια στην κάβα είναι ως επί το πλείστον άδεια και τα μόνα διαθέσιμα είναι ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, τόνισαν πέντε άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα στο Ριάντ τις τελευταίες ημέρες
Αλκοόλ
Βίντεο με άγρια επίθεση που δέχτηκε Γαλλίδα μοναχή στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ - Εβραίος την έσπρωξε και την κλώτσησε
Η μοναχή υπέστη εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα που φορούσε παραδοσιακή εβραϊκή ενδυμασία
Ιερουσαλήμ