Κόσμος

Φινλανδία: «Η εθνική μας ασφάλεια διασφαλίζεται με ένταξη στο ΝΑΤΟ» δηλώνει η επιτροπή άμυνας

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη απόφαση της Φινλανδίας για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ, η επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου της χώρας έκρινε πως η καλύτερη επιλογή για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας είναι η ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής άμυνας του κοινοβουλίου, καθώς υπήρξαν πρόσφατα προκλητικές ενέργειες από τη μεριά της Μόσχας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. και ένα δύσκολο παρελθόν με τη γειτονική Ρωσία, επανεξετάζει τη μακρόχρονη στάση της να αποφύγει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με τον προς ανατολικό γείτονά της.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο, Πέμπτη, τη θέση του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα σήμαινε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας για τη σκανδιναβική χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας γνωμοδότησε για το θέμα απαντώντας στην επικαιροποιημένη λευκή βίβλο της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ενισχύει την ικανότητα εθνικής άμυνας της Φινλανδίας με την υποστήριξη των σημαντικών στρατιωτικών πόρων της συμμαχίας», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής και ηγέτης του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πετέρι Όρπο, του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Είναι ιδεολογικά συγγενής του Χίτλερ» – «Θα πάρουμε το Τελ Αβίβ σε 72 ώρες» λένε τουρκικά μέσα
«Αυταπάτη του Νετανιάχου πως η Ιερουσαλήμ είναι δική του! Ο Νετανιάχου είναι ηγέτης γενοκτονικού δικτύου», δήλωσε με τη σειρά του Ομέρ Τσελίκ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΦΩΤΟ Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
15
Οι πρώτες εικόνες από την επίθεση του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας - Πάνοπλοι στρατιώτες και άρματα μάχης στα συντρίμμια βομβαρδισμένων κτιρίων
Σύμφωνα με τις IDF, η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό του Ισραήλ έχει βομβαρδίσει «περισσότερους από 150 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη την πόλη της Γάζας τα τελευταία 24ωρα
Ισραηλινοί στρατιώτες στην πόλη της Γάζας
55