Κόσμος

Φινλανδία: Παραμένουν κλειστά «μέχρι νεωτέρας» τα σύνορα με την Ρωσία

Το Ελσίνκι εξήγησε τους λόγους πίσω από την απόφαση αυτή

Η Φινλανδία αποφάσισε σήμερα (16.04.2025) να κρατήσει κλειστά «μέχρι νεωτέρας» τα ανατολικά σύνορα της χώρας με την γειτονική Ρωσία.

Μετά την αύξηση μεταναστευτικών ροών από χώρες, όπως η Συρία και η Σομαλία, που περνούσαν μέσα από την Ρωσία, η Φινλανδία αποφάσισε στα τέλη του 2023 να κλείσει να τα χερσαία σύνορά της με τον ανατολικό «γείτονα».

Το Ελσίνκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί τη μετανάστευση εναντίον του σκανδιναβικού έθνους ως τρόπο αντιποίνων για την ένταξη της Φινλαδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται.

«Ο κίνδυνος η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης να επαναληφθεί και να επεκταθεί, όπως συνέβη στο παρελθόν, παραμένει πιθανός», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως τόνισε, θα αξιολογεί τακτικά την κατάσταση και θα καταργήσει ή θα αλλάξει το καθεστώς στα σύνορα, αν κρίνει ότι δεν υπάρχει «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη».

Η Φινλανδία έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή έναν έκτακτο νόμο έκτακτης ανάγκης που της επιτρέπει να απορρίπτει αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που περνούν τα κλειστά ανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία και να τους στέλνει πίσω.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Σαμποτάζ» στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ενόψει της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν οι αρχές
Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τρία περιστατικά στις γραμμές των σιδηροδρόμων γύρω από την Μπολόνια και δεν αποκλείει να έχουν ενδεχομένως σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Γενική εικόνα των επιβατών που κατευθύνονται προς την αποβάθρα εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Μιλάνου Κορτίνα 2026
Ακυρώνεται το φεστιβάλ ανθισμένων κερασιών στο Φούτζι στην Ιαπωνία λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς τουριστών
Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, καταγράφηκαν επανειλημμένα περιστατικά όπως «εισβολή σε ιδιωτικές κατοικίες χωρίς άδεια για χρήσης της τουαλέτας», «ρίψη σκουπιδιών» και «αφόδευση σε ιδιωτικές αυλές σπιτιών»
Κερασιές στην Ιαπωνία