Κόσμος

Φλόριντα – Πάρκλαντ: 130 εκατ. αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού στο λύκειο

Οι οικογένειες τουλάχιστον 12 θυμάτων του μακελειού στο λύκειο Πάρκλαντ της Φλόριντα το 2018 κατέληξαν σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο πρόκειται να τους καταβάλει 130 εκατομμύρια δολάρια επειδή η ομοσπονδιακή αστυνομία απέτυχε να ερευνήσει πληροφορίες, οι οποίες ενδέχεται να είχαν αποτρέψει την τραγωδία, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 ο Νίκολας Κρουζ άνοιξε πυρ στο λύκειο στο οποίο φοιτούσε στο Πάρκλαντ της Φλόριντα με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 σκοτώνοντας 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 17, μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί σε σχολεία των ΗΠΑ.

Ο Κρουζ, ο οποίος τότε ήταν 19 ετών, είχε καταφέρει να αποκτήσει νόμιμα το ημιαυτόματο παρά το γεγονός ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) παραδέχθηκε μετά την τραγωδία ότι δεν ερεύνησε δύο πληροφορίες που είχε λάβει σχετικά με τον Κρουζ.

Ο ιδιοκτήτης ενός καναλιού στο YouTube είχε ενημερώσει τις αρχές 5 μήνες πριν το μακελειό για ένα σχόλιο που είχε αφήσει κάτω από ένα από τα βίντεό του ένας χρήστης με το όνομα «νίκολας κρουζ», στο οποίο ισχυριζόταν ότι θα γίνει «επαγγελματίας σκοπευτής σχολείων».

Στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2018, έξι εβδομάδες πριν το μακελειό, μια γυναίκα είχε καλέσει τον αριθμό του FBI, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να δίνουν πληροφορίες, και είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο Κρουζ παρουσίασε στο Instagram τα όπλα και τα πυρομαχικά που είχε στην κατοχή του.

«Ξέρω ότι θα εκραγεί», είχε προειδοποιήσει η γυναίκα λέγοντας ότι φοβάται πως ο Κρουζ «θα εισβάλει σε ένα σχολείο και θα αρχίσει να πυροβολεί», αναφέρουν οι New York Times.

Η παραδοχή του FBI ότι έκανε λάθη οδήγησε τις οικογένειες κάποιων από τα θύματα του μακελειού να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της ομοσπονδιακής αστυνομίας κατηγορώντας τη για αμέλεια. Τελικά οι οικογένειες κατέληξαν σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Νίκολας Κρουζ, που πλέον είναι 23 ετών, δήλωσε ένοχος τον προηγούμενο μήνα για 17 ανθρωποκτονίες και είπε ότι «λυπάται». Τώρα σώμα ενόρκων αναμένεται να ορίσει την ποινή του, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν ότι θα ζητήσουν να καταδικαστεί σε θάνατο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε πολυσύχναστο κατάστημα παιχνιδιών στη Μόσχα - Εκκενώθηκε το κτίριο
Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της κυριότερης διαδόχου της σοβιετικής KGB
Πυροσβεστικά
Κατασκοπεία και παγκόσμιοι ανταγωνισμοί – Τα δύσκολα διλήμματα της νέας επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία
Η νέα διευθύντρια του MI6 θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την ανθρώπινη κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη αντιπαλότητα με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξηγεί το Economist σε ανάλυσή του
Το κτίριο της ΜΙ6 στο Λονδίνο
Times of Israel: Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Ισραήλ να δράσει γρήγορα στη Γάζα ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τους ομήρους
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς και ζητά μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση – Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι αρκετοί όμηροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
ΗΠΑ: Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B ξεκινά νέα αποστολή
Το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος X-37B εκτοξεύτηκε για την όγδοη αποστολή του – Σχεδιασμένο να παραμένει σε τροχιά για μήνες, ακόμη και για χρόνια, ενσαρκώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Διάστημα
Το αεροσκάφος X-37B
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο