Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Φλόριντα: Το μεγάλο έπαθλο του τελικού στο Λας Βέγκας κίνητρο του δράστη;

Φλόριντα: Το μεγάλο έπαθλο του τελικού στο Λας Βέγκας κίνητρο του δράστη;

Σοκαρισμένη από τη νέα επίθεση (την τρίτη μέσα σε διάστημα σχεδόν δυο ετών) η Φλόριντα, με την αστυνομία να αναζητά ακόμη το κίνητρο που όπλισε το χέρι του 24χρονου Ντέιβιντ Κατζ. Θα μπορούσε να είναι το γεγονός πως έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στο μεγάλο τελικό του τουρνουά video games;

Ο 24χρονος νεαρός άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια του τουρνουά video games στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Σκότωσε δυο άνδρες, επίσης διαγωνιζόμενους και αυτοκτόνησε αμέσως μετά.

Δεν είναι γνωστό ακόμη αν γνώριζε τα θύματά του. Νεκροί από τις σφαίρες του έπεσαν Έλι Κλέιτον και Τέιλορ Ρόμπερτσον. Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τα ονόματα των θυμάτων, αλλά μέλη των οικογένειών τους επιβεβαίωσαν στο κανάλι WJAX (θυγατρική του CBS στην Τζάκσονβιλ) πως είναι τα δυο θύματα της επίθεσης.

Ο 22χρονος Έλι Κλέιτον
Ο 27χρονος Τέιλορ Ρόμπερτσον

Η σορός του δράστη βρέθηκε κοντά σε αυτές των δύο ανθρώπων που είχε προηγουμένως σκοτώσει στο “The Landing”, δημοφιλές εμπορικό κέντρο και χώρος εστίασης της Τζάκσονβιλ. Το γραφείο του σερίφη της Τζάκσονβιλ ανακοίνωσε ότι, εκτός των νεκρών, 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι τουλάχιστον άλλοι 2 τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον τόπο της τραγωδίας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο 24χρονος από τη Βαλτιμόρη, τον οποίο αναγνώρισε ως δράστη η αστυνομία, ήταν θυμωμένος γιατί είχε χάσει στο τουρνουά. Η επίθεση της Κυριακής έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη το διαδικτυακό τουρνουά video games Madden 19. Φιλοξενούνταν στο GLHF Game Bar που βρίσκεται μέσα σε πιτσαρία του εμπορικού κέντρου “The Landing”.

Ο 24χρονος δράστης Ντέιβιντ Κατζ

Οι νικητές του διαγωνισμού θα πάνε στον τελικό, που θα γίνει στο Λας Βέγκας και θα διαγωνιστούν για έπαθλο 165.000 δολαρίων.

Αστυνομικοί και πράκτορες του FBI ερεύνησαν το σπίτι του Κατζ στη νότια Βαλτιμόρη αργά το βράδυ της Κυριακής. Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης το αυτοκίνητο του Κατζ το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο όπου γινόταν το τουρνουά.

Θάνατος σε live streaming

Όταν ο δράστης της επίθεσης στην Τζάκσονβιλ άρχισε να πυροβολεί τα θύματά του ο διαγωνισμός του βιντεοπαιχνιδιού μεταδιδόταν απευθείας μέσω Ίντερνετ. Η στιγμή της επίθεσης έχει καταγραφεί. Στο βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου διακρίνονται οι παίκτες που αντιδρούν στους πυροβολισμούς και ακούγονται φωνές, πριν σταματήσει η μετάδοση.

https://youtu.be/ulX7wEofoPU

https://twitter.com/EdwardTHardy/status/1033795079562043393

Η Τέιλορ Πόιντεξτερ και ο σύντροφός της Μάρκις Ουίλιαμς είχαν ταξιδέψει από το Σικάγο για να παρακολουθήσουν το τουρνουά. Το ζευγάρι κατάφερε να ξεφύγει όταν άρχισε η επίθεση. Η Πόιντεξτερ δήλωσε ότι είδε τον Κατζ να στοχεύει τα θύματά του. “Τον είδαμε, δύο χέρια στο όπλο, να κάνει βήματα προς τα πίσω και μόνο να πυροβολεί”, δήλωσε η Πόιντεξτερ σε δημοσιογράφους. “Φοβήθηκα για τη ζωή μου και γι’ αυτή του φίλου μου”, πρόσθεσε.

Ένας άλλος παίκτης, ο Κρις “Ντάμπι” Μακφάρλαντ, νοσηλεύτηκε όταν μια σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι του. “Δεν πονάω, έχω μόνο μια γρατζουνιά στο κεφάλι μου. Έχω υποστεί μεγάλο τραύμα, είμαι συντετριμμένος”, έγραψε στο Twitter.

Το γραφείο του σερίφη ανακοίνωσε ότι μετά το τραγικό επεισόδιο πολλοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί βρήκαν πολλούς που εξακολουθούσαν να κρύβονται σε χώρους μέσα στους οποίους είχαν κλειδωθεί στο εμπορικό κέντρο μετά την επίθεση.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Memorial της Τζάκσονβιλ δήλωσε ότι εκεί νοσηλεύονται τρεις τραυματίες, των οποίων η κατάσταση κρίνεται σταθερή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των άλλων τραυματιών.

Φωτογραφία Reuters

Αντιδρώντας στην είδηση για την επίθεση αυτή που έγινε στη διάρκεια του τουρνουά του παιγνιδιού της, η εταιρεία Electronic Arts Inc, η δημιουργός του Madden 19, ενημέρωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές για την συγκέντρωση στοιχείων. “Η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες στην Τζάκσονβιλ συνιστά μια αδίστακτη πράξη βίας που καταδικάζουμε απερίφραστα”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters. “Τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αυτών των οποίων αφαιρέθηκαν οι ζωές και αυτών που τραυματίστηκαν”, πρόσθεσε.

Πριν την επίθεση στο Τζάκσονβιλ άλλα δυο αιματηρά περιστατικά είχαν βυθίζει τη Φλόριντα στο πένθος. Η μια έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μαθητής εισέβαλε οπλισμένος σε σχολείο της πόλης Πάρκλαντ και σκότωσε 17 ανθρώπους, μαθητές και καθηγητές.

Δύο χρόνια νωρίτερα, άλλοι 49 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά οπλισμένου άνδρα στο νυχτερινό κέντρο “Pulse” στο Ορλάντο.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις