Κόσμος

Φωτιές έχουν περικυκλώσει τη Σμύρνη: Καπνοί και στάχτες σκέπασαν και την Πάτμο – Κάηκαν επιχειρήσεις, απειλούνται σπίτια

Ακυρώθηκαν πτήσεις από και προς την Σμύρνη - Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 5 περιοχές - Οι άνεμοι πνέουν έως 117 χιλιόμετρα την ώρα

Σε συναγερμό έχει τεθεί ολόκληρη η Σμύρνη από τις μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν και καίνε ότι βρουν στον διάβα τους.

Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Τουρκία έχει σημάνει συναγερμός για τον ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (29.06.2025) σε δάσος ανάμεσα στις περιφέρειες Σεφεριχισάρ και Μεντερές, στα νότια και τα νοτιοδυτικά της επαρχίας της Σμύρνης πήρε γρήγορα διαστάσεις καθώς οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 70-117 χιλιομέτρων την ώρα, όπως είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σουλεϊμάν Ελμπάν.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 5 συνοικίες στην περιοχή του Σεφεριχισάρ, όπου η φωτιά απειλεί σπίτια.

Οι περιοχές Γκαζιεμίρ και Σεφεριχισάρ έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες, αναφέρει το τουρκικό μέσο milliyet.

Στο μέτωπο επιχειρεί μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Τόσο τα πεζοπόρα τμήματα όσο και τα εναέρια μέσα πέρα από τις φλόγες παλεύουν και με τους ανέμους.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, μόνο 2 αεροσκάψη κάνουν ρίψεις νερού, βοηθώντας τις χερσαίες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, είπε ο Ελμπάν.

Δεδομένης της κατάστασης υπάρχουν πληροφορίες πως καπνοί και στάχτες έφτασαν μέχρι και τα δικά μας νησιά και συγκεκριμένα την Πάτμο.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν συνολικά 1.113 άτομα, με 122 πυροσβεστικά οχήματα, 74 υδροφόρα και 84 χωματουργικά μηχανήματα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι κάτοικοι κόβουν δέντρα στο χωριό Ουρκμέζ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις φλόγες να πλησιάσουν στα σπίτια τους.

Μια άλλη φωτιά, που ξέσπασε σε μια χωματερή στο Γκαζιεμίρ, 13 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Σμύρνης, επεκτάθηκε σε δασική έκταση και απειλεί τη βιομηχανική ζώνη του Οτοκέντ, όπου έχουν την έδρα τους πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, μία από αυτές κάηκε.

Το αεροδρόμιο της Σμύρνης, Adnan Menderes, έχει επίσης αναστείλει προσωρινά όλες τις πτήσεις από και προς την πόλη.

Πολλές από αυτές εκτράπηκαν σε άλλα αεροδρόμια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 5
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας