Κόσμος

Γαλλία: Αναθεωρούν τους κανόνες για τους μετανάστες γιατί χρειάζονται εργατικό δυναμικό

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει μια νέα άδεια παραμονής για τους μετανάστες, με σκοπό να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε διάφορες δεξιότητες και να επιτρέψει σε ορισμένους αιτούντες άσυλο να μπουν στο εργατικό δυναμικό γρήγορα, βάσει προτεινόμενων αναθεωρήσεων των μεταναστευτικών κανόνων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντουσό δήλωσαν στην εφημερίδα Le Figaro πως προσχέδιο νόμου που θα σταλεί στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 2023 επιδιώκει να εξισορροποήσει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την ταυτότητα, την ενσωμάτωση και την ασφάλεια.

Ο Ντουσό δήλωσε πως το νομοσχέδιο αντανακλά τον “πραγματισμό και τον ρεαλισμό” της κυβέρνησης.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν επίσης τους μεταναστευτικούς κανόνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στην αγορά εργασίας, αν και είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε αυτό τον μήνα πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερους ξένους εργάτες και να καταστήσει ευκολότερο για τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να εργαστούν ώστε να αποτραπούν οι ελλείψεις εργατικών χεριών και μια συνταξιοδοτική κρίση τα επόμενα χρόνια.

Η Ισπανία τροποποίησε τους κανόνες για την άδεια παραμονής φέτος ώστε να μειώσει τους περιορισμούς για τους ξένους φοιτητές που εργάζονται και να επιτρέψει άδειες προσωρινής εργασίας σε πολύ πιεσμένους τομείς.

Στη Βρετανία, ωστόσο, όπου το Brexit επέτεινε τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκρουσε τις εκκλήσεις από τις εταιρίες να απελευθερώσει τη μετανάστευση προκειμένου να βοηθήσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Βάσει των γαλλικών σχεδίων, οι νέες άδειες εργασίας σε τομείς της οικονομίας που υφίστανται πιέσεις θα ισχύσουν μέχρι τα τέλη του 2026 και θα αποσκοπούν στην “ομαλοποίηση” ορισμένων ομάδων αλλοδαπών που εργάζονται ήδη στη χώρα, αντί σε νέες αφίξεις.

Έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο ανέφερε πως οικοδόμοι, φροντιστές, κρεοπώλες και υδραυλικοί είναι μεταξύ των επαγγελμάτων που υποφέρουν από μεγάλες ελλείψεις.

Η ανεργία στη Γαλλία έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 14 ετών στο τρίτο τρίμηνο αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει το 7%. Ακόμη κι έτσι, πολλοί ψηφοφόροι αντιτίθενται στη χρησιμοποίηση μεταναστών για να καλυφθούν τα κενά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου και θα χρειαστεί υποστήριξη από το συντηρητικό κόμμα προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Μερικοί δεξιοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν είναι αρκετά αυστηρό και θα οδηγήσει ένα κύμα αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στη Γαλλία στην απόκτηση εγγράφων. Αριστεροί αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο λένε πως οι προτάσεις είναι πολύ κατασταλτικές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο