Κόσμος

Γαλλία: Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν για την έκρηξη στη Λιόν

Στη σύλληψη δύο υπόπτων προχώρησε η αστυνομία στη Λιόν για την έκρηξη παγιδευμένου δέματος την Παρασκευή (24.05.2019) στη Λιόν.

Από την έκρηξη στη Λιόν τραυματίστηκαν ελαφρά 13 άνθρωποι. Σύμφωνα εμ όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας άνδρας 24 ετών που φέρεται να είναι «ο δράστης» της επίθεσης συνελήφθη σήμερα στην πόλη αυτή της κεντροανατολικής Γαλλίας και τέθηκε υπό κράτηση, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.

Ο ύποπτος συνελήφθη σε δρόμο, διευκρίνισε πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

«Παγιδευμένο δέμα στη #Λιόν : ένας ύποπτος μόλις συνελήφθη», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος χαιρέτισε «την κινητοποίηση» των δυνάμεων της τάξης.

Λίγο αργότερα ο δήμαρχος της πόλης Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε τη σύλληψη και δεύτερου υπόπτου στο πλαίσιο της έρευνας για την έκρηξη παγιδευμένου δέματος στη Λιόν.

Η έκρηξη του δέματος μπροστά από έναν φούρνο σε πεζοδρομημένη και εμπορική αρτηρία στο κέντρο της Λιόν προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 13 ανθρώπων – εννέα γυναικών, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι δέκα ετών, και τεσσάρων ανδρών.

Ανιχνεύτηκε εκρηκτικό που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές

Οι εικόνες ενός υπόπτου που κυκλοφορούσε με ποδήλατο, με το πρόσωπο εν μέρει καλυμμένο δόθηκαν στη δημοσιότητα γρήγορα από τις αρχές ενώ βρέθηκε επίσης μη ταυτοποιημένο DNA.

Σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση, υπάρχουν ισχυρές υποψίες πως το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν TATP (υπεροξείδιο της ακετόνης) σε μικρή ποσότητα. Οι τζιχαντιστές της 13ης Νοεμβρίου 2015 είχαν χρησιμοποιήσει αυτό το αυτοσχέδιο, πολύ ασταθές εκρηκτικό.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας του Παρισιού ανέλαβε την έρευνα το βράδυ της Παρασκευής.

Προχθές Σάββατο, ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ είχε πει πως «δεκάδες» μαρτυρίες βρίσκονταν «υπό επεξεργασία» στην προσπάθεια να ριχθεί φως στην επίθεση αυτή, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ είχε δηλώσει το βράδυ της Παρασκευής ότι ήταν πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική ενέργεια».

Από το 2015 ένα κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο σημειώθηκε στη Γαλλία προκαλώντας συνολικά τον θάνατο 251 ανθρώπων. Η πιο πρόσφατη προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων έξι στις 11 Δεκεμβρίου 2018 στο Στρασβούργο (βορειοανατολικά).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζίμι Κίμελ: Το καυστικό σόου του Τζον Στιούαρτ κατά του Ντόναλντ Τραμπ – «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
1
Τζίμι Κίμελ: Οι σταρ των late-night στηρίζουν τον παρουσιαστή – Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλους επικριτές του
Η αναστολή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC συνεχίζει να προκαλεί σοκ – Την ώρα που παρουσιαστές καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία του λόγοτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άλλους επικριτές του
Ο Τζίμι Κίμελ
Μαχητικό αεροσκάφος FCAS: Γερμανία και Ισπανία θέλουν λύση έως τα τέλη του 2025
Το Βερολίνο και η Μαδρίτη δηλώνουν αποφασισμένες να επιταχύνουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος, το οποίο παραμένει βαλτωμένο εδώ και χρόνια λόγω βιομηχανικών διαφωνιών
Ένα μοντέλο του FCAS