Κόσμος

Εικόνες Γάλλων κομάντο στο δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας – Το πλοίο ερευνήθηκε εξονυχιστικά

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν μια θεαματική επιχείρηση σε δεξαμενόπλοιο που φέρεται να ανήκει στο δίκτυο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο πετρέλαιο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι γαλλικές δυνάμεις αναχαίτισαν και έκαναν εξονυχιστική νηοψία στο δεξαμενόπλοιο μήκους 244 μέτρων Pushpa ή Boracay, που έπλεε υπό σημαία Μπενίν, ανοιχτά του Σεν Ναζέρ στη Γαλλία. Το πλοίο βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, κατηγορούμενο ότι ανήκει στη ρωσική «σκιώδη αρμάδα», μέσω της οποίας η Μόσχα συνεχίζει να διαθέτει το πετρέλαιό της παρά το εμπάργκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, στρατιώτες ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο το Σάββατο (27.09.2025) για έλεγχο στα ανοιχτά της Γαλλίας, πριν βρεθούν στη γέφυρά του. Τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την επιχείρηση, δηλώνοντας ότι «η παρέμβαση της γαλλικής δικαιοσύνης ήταν πλήρως δικαιολογημένη από τα σοβαρά λάθη του πληρώματος».

Βίντεο που δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Paris Match δείχνει εναέριες λήψεις του πλοίου στον κόλπο του Σεν Ναζέρ, με κομάντο του γαλλικού ναυτικού στη γέφυρά του. Άλλα βίντεο δείχνουν Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσχεσης.

 
 
 
 
 
Visualizza questo post su Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Un post condiviso da Paris Match (@parismatch)

Το δεξαμενόπλοιο φέρεται επίσης να χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα εκτόξευσης drones που πέταξαν πάνω από αρκετά αεροδρόμια στη Δανία, προκαλώντας ακόμη και το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης. Η σύμπτωση είναι χαρακτηριστική: μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά των δανικών ακτών.

Η εισαγγελία της Βρέστης έχει ανοίξει έρευνα για «άρνηση συμμόρφωσης» και «μη προσκόμιση αποδεικτικών για την εθνικότητα και τη σημαία του πλοίου». Το δεξαμενόπλοιο είχε αλλάξει σημαία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια – Γκαμπόν, Νησιά Μάρσαλ, Μογγολία – σύμφωνα με τον ιστότοπο OpenSanctions.

Υποψίες κατά της Μόσχας

Αν και η προέλευση των drones παραμένει επίσημα άγνωστη, η Κοπεγχάγη δείχνει ήδη τη Ρωσία ως υπεύθυνη. Η Μόσχα κατηγορείται ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας στις αρχές Σεπτεμβρίου και της Εσθονίας λίγες ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με ανάλυση του ιστότοπου VesselFinder, το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από το ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στις 20 Σεπτεμβρίου με προορισμό το Βαντινάρ στην Ινδία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Αλλάχ είναι αυτός που με διέταξε» φώναζε ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι στο Παρίσι - Τρεις γυναίκες τραυματίστηκαν, η μία έγκυος
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη λίγα λεπτά μετά την επίθεση με μαχαίρι από αστυνομικό ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας
Police stand guard after a knife attack near the Porte de Clichy in Paris, France July 27, 2026. REUTERS/Abdul Saboor
9
Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ - Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν νεαρό - Εκτιμάται πως οι δράστες πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον - Στους 4 οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί 2 χρόνων
Σιάτλ: Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού – Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»