Κόσμος

Γαλλία: Έρευνα κατά δεκάδων ατόμων μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή

Επιχειρήσεις της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία εναντίον δεκάδων ατόμων που ανήκουν στον ισλαμιστικό χώρο, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ζεράρ Νταρμαμέν,  δήλωσε ότι ο καθηγητής Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή (16.10.2020) ήταν θύμα μιας «φάτουα».

Ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή έξω από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν σε νότιο προάστιο του Παρισίου από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Ρωσία και ζούσε στο Εβρέ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

«Προφανώς εξέδωσαν φάτουα εναντίον του καθηγητή», σχολίασε ο Νταρμαμέν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, αναφερόμενος σε πρόσωπα που έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία.

φωτογραφία του Samuel Paty

Πρόκειται για τον πατέρα μιας μαθήτριας του γυμνασίου όπου εργαζόταν ο Πατί και για τον ακραίο ισλαμιστή Αμπντελχακίμ Σεφριουί. Και οι δύο άνδρες έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

«Αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθούν και άλλες εναντίον δεκάδων ατόμων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι έρευνες δεν έχουν στόχο άτομα «που συνδέονται απαραιτήτως» με τη δολοφονία του καθηγητή, όμως έχουν σκοπό «να περάσουν το μήνυμα: (…) δεν θα υπάρξει λεπτό ανάπαυλας για τους εχθρούς της Δημοκρατίας», τόνισε ο Νταρμαμέν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις΄.

Πάνω από 80 έρευνες για διάδοση μίσους

Μετά τη δολοφονία του καθηγητή την Παρασκευή, περισσότερες από 80 έρευνες έχουν ξεκινήσει για διάδοση μίσους μέσω του διαδικτύου στη Γαλλία, ενώ ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι εξετάζεται αν θα πρέπει να διαλυθούν κάποιες οργανώσεις της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας επειδή προάγουν τη βία και το μίσος.

«Όλη την εβδομάδα κρατικές υπηρεσίες θα επισκεφθούν 51 οργανώσεις και, έπειτα από δική μου πρόταση, πολλές από αυτές θα διαλυθούν», υπογράμμισε ο Νταρμαμέν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πιέζεται από τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους αλλοδαπούς που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

γυναίκα στη Γαλλία

πλακάτ je suis samuel

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος και συγκρούσεις για τρίτη μέρα στο Λος Άντζελες - Καμένα αυτοκίνητα, πλαστικές σφαίρες και οργή για την Εθνουφρουρά
Περίπου 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν γύρω από κυβερνητικά κτίρια - Αν συνεχιστεί η βία ο Τραμπ είναι έτοιμος να στείλει και πεζοναύτες στο Λος Άντζελες
Πεδίο μάχης το Λος Άντζελες
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
3
«Ρεσάλτο» του στρατού του Ισραήλ στο ιστιοφόρο Madleen - «Οι επιβάτες θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους»
H γαλλίδα ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν, η οποία επιβαίνει στο σκάφος μαζί με ακτιβιστές – συμπεριλαμβανομένης της Γκρέτα Τούνμπεργκ – ανέφερε πως πέντε ισραηλινά ταχύπλοα είχαν προσεγγίσει το Madleen
Εικόνα από το ιστιοφόρο Madleen
14