Κόσμος

Γαλλία: Μετά τον Μακρόν ποιος; Ο επικρατέστερος διάδοχος και η πάντα παρούσα Λεπέν

Στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας του 2027, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ξανά παρούσα η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και σίγουρα θα είναι απών ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η μεν Λεπεν διότι το κόμμα της εμφανίζεται «γκανιάν» στις δημοσκοπήσεις, ο δε Μακρόν διότι απαγορεύεται να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία της Γαλλίας. Τούτου δοθέντος το ερώτημα που ήδη ταλανίζει Γάλλους και διεθνείς αναλυτές είναι ποιος, μετά τους Σιράκ και Μακρόν, θα καταφέρει (αν το καταφέρει) να κόψει, για μια ακόμα φόρα, την έφοδο της Ακροδεξιάς για την κατάληψη της εξουσίας στη Γαλλία.

Ατάλ ο επόμενος;

Μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό του 30χρονου Γκαμπριέλ Ατάλ τον οποίο ο πρόεδρος Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό της χώρας, στη θέση της Ελίζαμπετ Μπορν. Ο Ατάλ ανήκει στην ομάδα των τ30χρονων σήμερα, πολιτικών, που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το 2017, πλαισιώνοντας τον Μακρόν και που δείχνει να συμμερίζεται απολύτως τις απόψεις του.

Προέρχεται και αυτός, όπως και ο Εμανουέλ Μακρόν, από το άλλοτε ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας και ενστερνίζεται απολύτως την άποψη ότι η σύγχρονη πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι πλέον ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, αλλά ανάμεσα στους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και αυτούς που θεωρούν πως η Γαλλία μπορεί να βγει κερδισμένη από το άνοιγμα της στον κόσμο. Ως εκ τούτου δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώνει πίστη στον σοσιαλφιλελευθερισμό, όπως άλλωστε και ο μέντορας του Μακρόν. Δεν έχει επίσης αναστολές έναντι της υιοθέτησης πολιτικών θέσεων ενίοτε εξαιρετικά συντηρητικών, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του μαθήματος της πολιτικής αγωγής, αλλά και της μαθητικής ποδιάς στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Πολιτικές θέσεις που αντιμετωπίζουν τις εξ αριστερών κριτικές και αιτιάσεις, αλλά και που δείχνουν να βραχυκυκλώνουν πολιτικά την ακροδεξιά που βλέπει την παράταξη Μακρόν, χωρίς φόβο και πάθος, «να μπαίνει στα χωράφια της».

Έχοντας ήδη, επί πρωθυπουργίας Μπορν, προωθήσει δύσκολες νομοθετικές ρυθμίσεις, σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος ότι με πρωθυπουργό τον Ατάλ μπορεί να προχωρήσει στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάταξη που, όπως συχνά επισημαίνει, έχει ανάγκη η Γαλλία, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα επιχειρήσει με αυτό το ιδεολογικό οπλοστάσιο να αναστρέψει την ακροδεξιά δυναμική και να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου μακράν πρώτο το κόμμα της Λεπέν. Αν επιτύχει την αναστροφή τότε οι πιθανότητες να είναι αυτός ο αντίπαλος της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2027 είναι πολλές. Αν όχι θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να έχει ήδη κάνει λόγο για την Κριστιν Λαγκάρντ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision – «Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη»
«Χαμός» επικρατεί ανάμεσα στην EBU και την κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αψήφησε τις απειλές για επιβολή κυρώσεων και ευθέως ζητά να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό, όπως συνέβη και με την Ρωσία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ 5
Η πρώτη μεταμόσχευση ουροδόχου κύστης στον κόσμο είναι γεγονός: Ο ασθενής είχε χάσει μεγάλο τμήμα της λόγω καρκίνου
Ο ασθενής τα τελευταία 7 χρόνια έκανε και αιμοκάθαρση - Μαζί με την μεταμόσχευση της ουροδόχου κύστης, οι γιατροί προχώρησαν και σε μεταμόσχευση νεφρού
Γιατρός 1
Ανάλυση: Τι διακυβεύεται στο σημερινό τηλεφώνημα Τραμπ και Πούτιν – Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι, σύμφωνα με το Bloomberg
Ο ανυποχώρητος Πούτιν, ο Τραμπ που το έχει πάρει προσωπικά και το δίλημμα που έρχεται για τον Ζελένσκι - Σε συναγερμό και οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Τραμπ Πούτιν 3
Μοντέλο στην Κολομβία δολοφονήθηκε άγρια από άνδρα που ήταν μεταμφιεσμένος σε ντελιβερά - Βίντεο ντοκουμέντο
Η δολοφονία του Κολομβιανού μοντέλου έγινε μία ημέρα αφότου είχε κερδίσει αποζημίωση 6.200 ευρώ μετά από καταγγελία σε βάρος του πρώην συντρόφου της για ενδοοικογενειακή βία
Δολοφονία 22χρονου μοντέλου στην Κολομβία