Κόσμος

Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο τελευταίος επιζών καταδρομέας της ημέρας της Απόβασης της Νορμανδίας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ο Λεόν Γκοτιέ, ο τελευταίος επιζών μιας μονάδας Γάλλων καταδρομέων που αποβιβάστηκαν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικές δυνάμεις στις γαλλικές ακτές την ημέρα της Απόβασης της Νορμανδίας (D-Day) για την απελευθέρωση της Γαλλίας και της Ευρώπης από τις ναζιστικές δυνάμεις. 

Ο Γκοτιέ ήταν ένας από τους 177 καταδρομείς (πρασινοσκούφηδες) που εφόρμησαν στις ακτές της Νορμανδίας αντιμετωπίζοντας την σφοδρή αμυντική γραμμή των ναζιστικών δυνάμεων του Αδόλφου Χίτλερ το 1944.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Γκοτιέ και τους συμπολεμιστές του «ήρωες της Απελευθέρωσης».

«Δεν θα τον ξεχάσουμε», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

 

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Γκοτιέ παρέδωσε σε έναν εκπαιδευόμενο πεζοναύτη τον πράσινο μπερέ του σε μια παρέλαση στο Κολβίλ-Μονγκομερί, κοντά στο σημείο όπου είχε αποβιβαστεί στην παραλία με την κωδική ονομασία Sword Beach σε ένα καταιγιασμό εχθρικών πυρών. Ο Γκοτιέ ήταν 21 ετών.

Σε μια συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής, ο νεαρός πεζοναύτης γονάτισε ώστε ο Γκοτιέ, που ήταν σε αναπηρικό καρέκλα, να ισιώσει τον μπερέ του.

Ο Γκοτιέ μίλησε στο Reuters το 2019 από το σπίτι του, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα απομεινάρια ενός γερμανικού οχυρού που είχε καταλάβει ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του που υπάγονταν στις ειδικές δυνάμεις του Γάλλου λοχαγού Φιλίπ Κιφέρ, πριν προχωρήσουν προς την ενδοχώρα.

Ο ίδιος θυμήθηκε πως ήταν πολύ νέος για να καταγαγεί στο στρατό όταν οι δυνάμεις του Χίτλερ κατέλαβαν τη Γαλλία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι εγγράφηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ήταν σε ένα από τα τελευταία γαλλικά πολεμικά πλοία που έπλευσαν για τη Βρετανία για να ενταχθούν στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ καθώς οι Γερμανοί προέλαυναν στο βόρειο μισό της γαλλικής επικράτειας το 1940.

Δεκαετίες αργότερα εξακολουθούσε να παλεύει με τις μνήμες της βίας του πολέμου.

«Ο πόλεμος είναι μια δυστυχία. Δεν έχει πολύς καιρός, και ίσως το βρίσκετε αυτό χαζό, αλλά σκεφτόμουν «”ίσως σκότωσα ένα νεαρό παλικάρι, ίσως άφησα παιδιά ορφανά, ίσως έκανα μια γυναίκα χήρα ή μια μάνα να κλάψει”», έλεγε.

«Δεν το ήθελα αυτό. Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Σκοτώνεις έναν άνθρωπο που δεν σου έχει κάνει τίποτα. Έτσι είναι ο πόλεμος και το κάνεις αυτό για τη χώρα σου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει την «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία ενάντια στη Λιθουανία
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκα Ρουγκινιένε δήλωσε ότι η χώρα της θα αρχίσει να καταρρίπτει τα μπαλόνια των διακινητών μπαλονιών διακινητών τσιγάρων και ηλίου στον εναέριο χώρο της
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ένας 33χρονος μπήκε σε παμπ ντυμένος με στολή Ναζί στις ΗΠΑ – Χτύπησε φοιτήτρια που προσπάθησε να τον διώξει και της έσπασε τη μύτη
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μαγαζί κοντά στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου ο άνδρας επιτέθηκε στη φοιτήτρια όταν αυτή προσπάθησε να του βγάλει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα πιάνω
ΗΠΑ
Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ σε κίνδυνο μετά τις απειλές απόσυρσης των Καταλανών συμμάχων της
Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts ενδέχεται να σταματήσει να στηρίζει την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
«Αγαπούσε τη Ρόδο, ήθελε να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα» λένε συγγενείς του 18χρονου Θοδωρή που δολοφονήθηκε στη Βραζιλία
«Μία δεκαετία είναι που έφυγαν και πήγαν εκεί γιατί η μαμά είναι μισή Βραζιλιάνα, νόμιζαν ότι με την κρίση θα είχαν καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς συνέβη κι αυτό» τονίζει ο συγγενής του 18χρονου
18χρονος