Κόσμος

Γάζα: Η Χαμάς επέστρεψε μόνο τρεις σορούς Ισραηλινών ομήρων – Η τέταρτη ανήκει σε Παλαιστίνιο

Οι σοροί των Ταμίρ Νιμρόντι, Οριέλ Μπαρούχ και Εϊτάν Λέβι παραδόθηκαν στο Ισραήλ τη νύχτα της 14ης Οκτωβρίου – Μια τέταρτη, επίσης μεταφερθείσα από τη Χαμάς, αποδείχθηκε ότι ανήκε σε Παλαιστίνιο, σύμφωνα με τους Times of Israel

Τρεις οικογένειες από το Ισραήλ ενημερώθηκαν το πρωί της Τετάρτης (15.10.2025) για την επιστροφή των σωρών των συγγενών τους που είχαν απαχθεί στη Γάζα. Οι σοροί των Ταμίρ Νιμρόντι (18 ετών), Οριέλ Μπαρούχ (35 ετών) και Εϊτάν Λέβι (53 ετών) ταυτοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Abu Kabir στο Τελ Αβίβ, μετά την παράδοσή τους από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό το βράδυ της Τρίτης.

Ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε ότι η τέταρτη σορός που μεταφέρθηκε από την Χαμάς δεν ανήκε σε κανέναν Ισραηλινό όμηρο, αλλά σε έναν άγνωστο Παλαιστίνιο. Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, η επιστροφή της σορού του Ταμίρ Νιμρόντι αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν ακόμη σε αιχμαλωσία στη Γάζα, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Μερική και τεταμένη επιστροφή

Οι τέσσερις σοροί παραδόθηκαν αρχικά στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας, η οποία προβλέπει την επιστροφή όλων των ομήρων — ζωντανών ή νεκρών — εντός 72 ωρών από την έναρξη της συμφωνίας.

Μέχρι στιγμής, η Χαμάς έχει επιστρέψει συνολικά επτά σορούς (τέσσερις τη Δευτέρα και τρεις το βράδυ της Τρίτης), ενώ 21 σοροί Ισραηλινών ομήρων παραμένουν ακόμη στα χέρια της.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ συμμερίζεται τη βαθιά οδύνη των οικογενειών Μπαρούχ, Νιμρόντι και Λέβι» και απαίτησε από τη Χαμάς «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους μεσολαβητές». «Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι πεσόντες όμηροι», πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η τραγική μοίρα των τριών ομήρων

Ο Ταμίρ Νιμρόντι, δεκαοκτώ ετών, ήταν λοχίας στη μονάδα συντονισμού με τη Λωρίδα της Γάζας. Είχε θεαθεί ζωντανός σε βίντεο της απαγωγής του κοντά στο πέρασμα Ερέζ και βρισκόταν ανάμεσα στους ομήρους των οποίων η τύχη παρέμενε άγνωστη. Η ταυτοποίησή του επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε σε αιχμαλωσία, μια είδηση που η οικογένειά του χαρακτήρισε ως «οδυνηρό τέλος μετά από δύο χρόνια ελπίδας και αβεβαιότητας».

Ο Οριέλ Μπαρούχ, 35 ετών, απήχθη κατά την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023. Προσπάθησε να διαφύγει από την περιοχή, αλλά εκτελέστηκε και μεταφέρθηκε στη Γάζα. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, και οι συγγενείς του τον περιγράφουν ως «χαρούμενο άνθρωπο που αγαπούσε τη ζωή και βοηθούσε πάντα τους άλλους».

Ο Εϊτάν Λέβι, 53 ετών, οδηγός ταξί, έπεσε σε ενέδρα της Χαμάς κοντά στο κιμπούτς Μπεερί αφού είχε αφήσει έναν επιβάτη. Ο φόνος του είχε επιβεβαιωθεί στα τέλη του 2023, αλλά η σορός του δεν είχε επιστραφεί έως αυτή την εβδομάδα.

Μια συμφωνία υπό πίεση

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Χαμάς ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι προτίθεται να μεταφέρει τέσσερις ακόμη σορούς ομήρων τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, το Ισραήλ θεωρεί ότι η οργάνωση καθυστερεί σκόπιμα την παράδοση των σορών, θέτοντας σε κίνδυνο την ισχύ της εκεχειρίας.

Η νέα αυτή, περιορισμένη και καθυστερημένη ανταλλαγή αναζωπυρώνει τον πόνο των οικογενειών και υπογραμμίζει την εύθραυστη φύση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, τη στιγμή που 21 σοροί παραμένουν ακόμη στη Γάζα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ παρουσίασε το σχέδιο «Αμυντική Ετοιμότητα έως το 2030» – «Ο ρωσικός κίνδυνος δεν θα εξαφανιστεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία» προειδοποιεί η Κάγια Κάλας
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ένωσης για την κάλυψη στρατηγικών κενών απέναντι σε μια Ρωσία που θεωρείται «διαρκής απειλή»
Ένα στρατιωτικό όχημα της Εσθονίας
Ουκρανία: Βορειοκορεάτες χειριστές drones καθοδηγούν ρωσικές επιθέσεις – Αποκαλυπτικό βίντεο από τον ουκρανικό στρατό
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας αναφέρει ότι Βορειοκορεάτες χειριστές βοηθούν τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιθέσεις στην περιοχή του Σούμι, στα βόρεια της χώρας
Ένας βορειοκορεάτης στρατιώτης σε βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός