Κόσμος

Γάζα: Νεκρός 24χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Το αιματοκύλισμα στη Γάζα δεν έχει τέλος… Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής έπεσε νεκρός ένας 24χρονος Παλαιστίνιος.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά χθες Παρασκευή (10.05.2019) στη Γάζα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ο Αμπντάλα Αμπντ αλ Άαλ, 24 ετών, χτυπήθηκε στην κοιλιακή χώρα από σφαίρα στην πρώτη κινητοποίηση μετά την ανάφλεξη της βίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Άλλοι 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά κι ένας τραυματιοφορέας.

Κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώνονται κατά μήκος του τείχους στα σύνορα κάθε Παρασκευή, αλλά η συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση ήταν αισθητά μειωμένη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για περίπου 6.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις. Δεν εκφράστηκε για τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους. Η κινητοποίηση έχει κεντρικό αίτημα την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ επί δέκα χρόνια και πλέον.

Οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπομένουν ελλείψεις πόσιμου νερού και ηλεκτροδότησης, μεταξύ πολλών άλλων.

Η χθεσινή διαδήλωση χαρακτηρίστηκε η πρώτη δοκιμασία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από τη χειρότερη έξαρση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014.

Από το περασμένο Σάββατο ως το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός του Ισραήλ έπληξε πάνω από 350 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις 700 ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές, από τις οποίες 35 έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Στην πλευρά του Ισραήλ αναφέρθηκαν τέσσερις νεκροί, στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 29, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν άμαχοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πάγωσαν» Δανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιαπωνία – Εικόνες χάους στους δρόμους που «βούλιαξαν» στο χιόνι
Στην Κοπεγχάγη αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι, στην Αγία Πετρούπολη τα κανάλια πάγωσαν, το Τόκιο ντύθηκε στα λευκά, ενώ η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει το πιο ακραίο ψύχος από το 2018
Άνδρας καθαρίζει το χιόνι στο Άαλμποργκ της Δανίας
Έξι νεκροί μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στον Λίβανο - Αναφορές για 7 τραυματίες και αγνοούμενους στα ερείπια
Ο Λιβανέζος πρόεδρος ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και την παροχή καταφυγίου σε κατοίκους μέσα και γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε
Λίβανος
Νέα ποινή φυλάκισης για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Narges Mohammadi
Αρκετοί εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας και εκδήλωση πυρκαγιάς στο Λίβανο
Η εθνική ένωση ιδιοκτητών ακινήτων σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κατάρρευση ως αποτέλεσμα «κατάφωρης αμέλειας και ελλείψεων του λιβανικού κράτους όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών και τη στέγαση τους»
Λίβανος