Κόσμος

Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ πρέπει να έχει «συνέπειες» στις σχέσεις με την ΕΕ, δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών με την ΕΕ

Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης της Γάζας «πρέπει να έχει συνέπειες στις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ», δήλωσε την Πέμπτη (08.08.2025) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Όπως ανέφερε, το ζήτημα θα τεθεί προς αξιολόγηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καλώντας παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Ο Κόστα χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «δραματική», υποστηρίζοντας ότι η πλήρης ανάληψη του ελέγχου από το Ισραήλ δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά να επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.

«Η απόφαση αυτή δεν παραβιάζει μόνο τη συμφωνία που ανακοινώθηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπο στις 19 Ιουλίου, αλλά υπονομεύει και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις παγκόσμιες αξίες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Λίγο νωρίτερα, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε καλέσει το Ισραήλ να επανεξετάσει το σχέδιό του για τη Γάζα.

Στο τέλος Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη διαπιστώσει παραβίαση από πλευράς Ισραήλ άρθρου της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ που αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε προτείνει την αναστολή ορισμένων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη, τα οποία παραμένουν διχασμένα ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσουν απέναντι στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
O Ντόναλντ Τραμπ κράτα «ζωντανό» το TikTok στις ΗΠΑ: Το mega deal για την ασφαλή χρήση της εφαρμογής από τους Αμερικανούς
Η εντολή του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι ο αλγόριθμος θα επανεκπαιδευτεί και θα παρακολουθείται από τους συνεργάτες ασφαλείας της αμερικανικής εταιρείας
Ντόναλντ Τραμπ
Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» πίσω από τα γνωστά πάρτι porta potty στο Ντουμπάι - Έταζε δουλειά σε supermarket σε γυναίκες από την Ουγκάντα
Έρευνα του BBC οδήγησε στη σύλληψη του Mwesigwa, οποίος είχε σπίτι του σχεδόν 50 γυναίκες - Συνδέεται με θανάτους δύο γυναικών - Έταζε στους πελάτες του ότι οι κοπέλες κάνουν «σχεδόν τα πάντα»
Ντουμπάι: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» πίσω από τα γνωστά πάρτι porta potty – Έταζε δουλειά σε supermarket σε γυναίκες από την Ουγκάντα
2