Κόσμος

Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα έριξαν μαύρο υγρό στο μνημείο του Συντάγματος

Μαύρο υγρό στο μνημείο όπου είναι χαραγμένα τα άρθρα του Συντάγματος, κοντά στο κτίριο της Μπούντεσταγκ, της Κάτω Βουλής έριξαν ακτιβιστές για το κλίμα προκαλώντας την οργή του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία.

«Ένα μνημείο με το Σύνταγμά μας κηλιδώθηκε. Αυτό με θυμώνει και δεν το κατανοώ καθόλου», είπε η πρόεδρρος της Μπούντεσταγκ, Μπέρμπελ Μπας, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Νωρίτερα, η ομάδα “Letzte Generation” (Τελευταία γενιά), που έχει οργανώσει πολλές κινητοποιήσεις για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ανάρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει ακτιβιστές ντυμένους με πορτοκαλί γιλέκα να χύνουν το μαύρο υγρό σε ορισμένα από τα 19 γυάλινα πάνελ, ύψους τριών μέτρων, όπου είναι χαραγμένα τα άρθρα του Συντάγματος. Κατόπιν, κόλλησαν επάνω τους αφίσες με το σύνθημα «Πετρέλαιο ή συνταγματικά δικαιώματα;».

Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι ήταν αυτό το μαύρο υγρό. Μια εκπρόσωπος των αρχών είπε ότι οι έξι ακτιβιστές έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος τους.

Το μνημείο “Grungesetz 49” είναι έργο του Ισραηλινού γλύπτη Ντάνι Κάραβαν.

Οι ακτιβιστές είπαν ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν επειδή στη Γερμανία συνεχίζεται η χρήση ορυκτών καυσίμων και να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση το συνταγματικό καθήκον της να δράσει κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Το Σύνταγμα ενσαρκώνει την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δεν πρέπει ποτέ να το λερώνουμε», όποιος και αν είναι ο λόγος, σχολίασε ο Φιλελεύθερος υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την ενέργεια αυτή καταδίκασαν επίσης οι Πράσινοι, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες.

Η ομάδα «Τελευταία γενιά» έχει οργανώσει πολλές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, αποκλείοντας δρόμους ή ρίχνοντας διάφορες ουσίες σε πίνακες ζωγραφικής, μέσα σε μουσεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δύο ανήλικοι στην Ολλανδία κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας
Οι ανήλικοι κυκλοφορούσαν σε περιοχές της Χάγης όπου βρίσκονται τα γραφεία της ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol και της υπηρεσίας δικαστικής συνεργασίας Eurojust, καθώς και πολλές πρεσβείες, κρατώντας μία συσκευή που αποθηκεύει δεδομένα που στέλνονται μέσω ψηφιακών δικτύων
REUTERS
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου πλήρωσε εγγύηση αποφυλάκισης άνω των 14 εκ. δολαρίων
Πρόκειται για ποσό ρεκόρ στα χρονικά του Λιβάνου, καθιστώντας δυνατή την απελευθέρωση του Ριάντ Σαλαμέ που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων και παρέμεινε υπό κράτηση για ένα χρόνο
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμέ
Η Ουγγαρία διαψεύδει τις καταγγελίες της Ουκρανίας για παραβιάσεις από drones – Ο Ζελένσκι «έχει τρελαθεί με την αντιουγγρική εμμονή του»
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι, «ύποπτα drones, πραγματοποιούσαν ενδεχομένως αναγνωριστικές πτήσεις στις βιομηχανίες των μεθοριακών περιοχών της Ουκρανίας»
Drone