Κόσμος

Γερμανία: «Ανάχωμα» 13 δισεκατομμυρίων στην έκρηξη τιμών μέχρι το τέλος του χρόνου

Βαθιά το χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας θα βάλει η κυβέρνηση Σολτς, για να ενισχύσει καταναλωτές και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές, κυρίως της ενέργειας.

Αφού ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε το σύνθημα λέγοντας πως η Γερμανία θα περάσει τον δύσκολο χειμώνα – για τον οποίο καταλόγισε ευθύνες ονομαστικά στην Άνγκελα Μέρκελ και στην «κοντόφθαλμη» πολιτική της να προσδεθεί στο «άρμα» της Ρωσίας – με θάρρος και σθένος, το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε το δύσκολο έργο.

Ανακοίνωσε λοιπόν πως το πακέτο στήριξης των πολιτών και των εταιρειών απέναντι στον καλπάζοντα πληθωρισμό θα ανέλθει στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα συνεισφέρει τα 12 από αυτά.

Καθώς ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση κυμάνθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο, το Βερολίνο δεχόταν πιέσεις να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την αλματώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Για το 2023 η στήριξη αυτή θα φτάσει περίπου τα 42,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,6 θα προέλθουν από τα ομοσπονδιακά ταμεία, σύμφωνα με την ανάλυση του πακέτου αρωγής που είχε προαναγγελθεί από την Κυριακή.

Προβλέπεται επίσης μια εφάπαξ καταβολή 300 ευρώ στους συνταξιούχους. Το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 6 δισεκ. ευρώ, δηλαδή το μισό του πακέτου βοήθειας για το 2022. Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα λάβουν συνολικά 3 δισεκ. ευρώ φέτος και του χρόνου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου, 10,1 δισεκ. ευρώ, θα διατεθεί για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Το μειωμένο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς – συνέχεια του εξαιρετικά δημοφιλούς εισιτηρίου των 9 ευρώ που προσφερόταν φέτος το καλοκαίρι – θα στοιχίσει περίπου 3 δισεκ. ευρώ το 2023.

Το υπουργείο ανέφερε ότι στην ανάλυση δεν περιλαμβάνονται οι οικονομικές επιπτώσεις από την αναβολή της αύξησης της τιμής του CO2 και το συμφωνημένο πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS