Κόσμος

Γερμανία: Αποδεσμεύει άρον άρον 1,5 δισ. δολάρια για να προμηθευτεί LNG λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Μέχρι τώρα η Γερμανία εισήγαγε πάνω από το μισό (55%) του αερίου της από τη Ρωσία. Είναι τέτοια η «βεβαιότητα» που είχε για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της, που η λεγόμενη «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν διέθετε ούτε έναν (1) σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως άλλαξε δραματικά το τοπίο.

Έτσι η Γερμανία αποφάσισε να αποδεσμεύσει ένα έκτακτο κονδύλι ύψους 1,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να αγοράσει το ταχύτερο δυνατό LNG, ώστε να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος.

Η κυβέρνηση ανέθεσε σε μια ιδιωτική εταιρία να πραγματοποιήσει αυτή τη συναλλαγή. “Επαφίεται τώρα σε αυτή την εταιρεία να αποφασίσει από πού θα αγοραστεί το υγροποιημένο αέριο αλλά αυτό θα γίνει πολύ σύντομα”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η ομοβροντία των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία απομονώνουν όλο και περισσότερο τη χώρα από το διεθνές εμπόριο, όμως οι Δυτικοί εξαίρεσαν, σε αυτό το στάδιο, τις παραδόσεις ρωσικού αερίου από αυτές τις κυρώσεις προκειμένου να μην πλήξουν τις δικές τους οικονομίες.

Λόγω αυτών των εξαιρέσεων, η Ρωσία “δεν έχει καμία δικαιολογία να σταματήσει να παρέχει αέριο, άνθρακα ή πετρέλαιο”, είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα πρέπει να “ετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο”, δηλαδή των αναταράξεων στον εφοδιασμό.

Καθώς τα αποθέματα αερίου της Γερμανίας έπεσαν αυτό τον χειμώνα σε ανησυχητικό επίπεδο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η χώρα είναι αναγκασμένη να επισπεύσει τα σχέδιά της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη μετάβασή της προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Η χώρα σκοπεύει τώρα να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς μεθανίου προκειμένου να εισάγει υγροποιημένο αέριο μέσω θαλάσσης, υποδομές τις οποίες δεν διαθέτει τώρα και που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Οι τερματικοί σταθμοί LNG θα επιτρέψουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης, χάρη σε μια διαδικασία υγροποίησης που εξασφαλίζει καλύτερη δυνατότητα μεταφοράς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες
Μουσείο του Λούβρου: «Όταν πρέπει να γίνει γρήγορα» – Η χιουμοριστική διαφήμιση του Γερμανού κατασκευαστή του αναβατορίου της ληστείας
Η εταιρεία Böcker, της οποίας ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία του Λούβρου, αντέδρασε με χιούμορ στα social media, προβάλλοντας τις επιδόσεις του μηχανήματός της… χωρίς να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας
Ο κατασκευαστής γερανών Boecker γίνεται viral με τη χιουμοριστική διαφήμισή του μετά τη ληστεία στο Λούβρο
Ισπανία: Βρέθηκε μετά από έναν χρόνο το σώμα αγνοούμενου από τις φονικές πλημμύρες της Βαλένθια
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ισπανία, οι αρχές ανακάλυψαν μέσα στη λάσπη τη σορό ενός άνδρα που αγνοούνταν από την ημέρα της τραγωδίας
Ένας εθελοντής καθαρίζει έναν δρόμο που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες στην Ισπανία