Κόσμος

Γερμανία – Εκλογές: To SPD φλερτάρει με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους

Λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ εξέφρασε την σαφή προτίμησή του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων (Die Gruenen).

«Τρέφω μεγάλη συμπάθεια για μια κυβέρνηση συνασπισμού SPD-Πρασίνων», είπε στην ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων Watson, όταν ρωτήθηκε αν θα επιθυμούσε μια πλειοψηφία η οποία να επαρκεί για τη συγκρότηση ενός τέτοιου συνασπισμού.

«Μεγάλωσα πολιτικά στο διάστημα περί τις εκλογές του 1998, όταν ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αντικατέστησε την κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ μετά από 16 χρόνια.

Τώρα αγωνίζομαι για ένα ισχυρό SPD ο ίδιος, για να προηγηθούμε τελικά στις εκλογές Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών και να πάρουμε επίσης την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι ένας αγώνας στήθος με στήθος, κάθε ψήφος μετράει», πρόσθεσε.

Click4more: Γερμανία – Εκλογές: Δύο στους τρεις ψηφοφόρους αναμένουν νίκη του Σολτς

Ο Κλίνγκμπαϊλ ανέφερε επίσης τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του SPD σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση, ειδικά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Αλλά και μια κυβέρνηση που θα επιβάλει έναν κατώτατο μισθό δώδεκα ευρώ την ώρα το πρώτο έτος, έτσι ώστε δέκα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους».

Όταν ρωτήθηκε αν ο κατώτατος μισθός των δώδεκα ευρώ είναι προϋπόθεση για να συγκροτήσουν συνασπισμό με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), ο Κλίνγκμπαϊλ απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενος να πεί: «Θα σας πω τι θέλουμε να επιτύχουμε εμείς τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησής μας με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς».

Πηγή: watson.ch.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λιβύη: Ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – Συζήτησαν για το μεταναστευτικό
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στις σχέσεις μεταξύ Βεγγάζης και Άγκυρας, «με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα»
Ο Χαλίφα Χάφταρ με τον Ιμπραήμ Καλίν
New York Times: Ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στη «διπλωματία των ηγετών» με τον Πούτιν αλλά προκαλεί στρατηγική σύγχυση
Ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά τις απευθείας συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί μιας συνεκτικής στρατηγικής αλλά δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα, η ειρηνευτική διαδικασία έχει βαλτώσει
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Γερμανία: «Θα συμμετέχουμε στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για να μην τολμήσει ο Πούτιν να επιτεθεί ξανά»
Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει την στάση του για σαφή και έμπρακτη υποστήριξη του Κιέβου μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Λαρς Κλίνγκμπεϊλ με τον Ουκρανό Υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο 1
Guardian: Πώς ο πρώην αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι «άδειασε» τον Τζέι Ντι Βανς
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του μετά την αποτυχημένη συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, στις αρχές του χρόνου, αλλά ο Ζαλούζνι τον απέρριψε
Βαλέρι Ζαλούζνι 1