Κόσμος

Γερμανία: Η Χριστιανική Ένωση του Μερτς κατέθεσε 551 ερωτήσεις στην κυβέρνηση για την χρηματοδότηση ΜΚΟ

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «μετωπική επίθεση ενάντια στην δημοκρατία»

Με «φόρα» από τη νίκη που πέτυχε στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής (23.02.2025), η Χριστιανική Ένωση του Φρίντριχ Μερτς «έστησε στον τοίχο» την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, με εκατοντάδες ερωτήσεις για την χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην Γερμανία.

Οι Σοσιαλιστές (SPD) του Σολτς χαρακτήρισαν ως «φάουλ» τις συνολικά 551 ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε σήμερα (26.02.2025) το κόμμα – συνασπισμός (CDU-CSU) του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ετοιμάζει να αναλάβει την εξουσία στην Γερμανία.

Μάλιστα, το SPD υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή πρωτοβουλία της Χριστιανικής Ένωσης μπορεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μελλοντικής κυβέρνησης.

Από την άλλη, ως «επίθεση στην ελεύθερη κοινωνία των πολιτών» και «σχεδόν τραμπική συμπεριφορά» περιέγραψαν την κίνηση οι Πράσινοι, με την Αριστερά κάνει λόγο για «μετωπική επίθεση» στην δημοκρατία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι ερωτήσεις για την «Πολιτική ουδετερότητα οργανώσεων που υποστηρίζονται από το κράτος» που κατέθεσε η Ένωση αφορούν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση οργανώσεων, που έχουν κατά το παρελθόν καλέσει σε κινητοποιήσεις εναντίον της ακροδεξιάς, όπως η «Omas Gegen Rechts» (Γιαγιάδες εναντίον της δεξιάς) και η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Στις ερωτήσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων το ερευνητικό δίκτυο Correctiv, το δίκτυο κατά της παγκοσμιοποίησης Attac και η οργάνωση Animal Rights Watch.

«Ποιο ποσοστό των οικονομικών πόρων της ένωσης “Omas Gegen Rechts” προέρχεται από κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης;» και «Υπάρχουν άμεσες διασυνδέσεις μεταξύ της “Omas Gegen Rechts” και συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων ή παραγόντων;», είναι κάποια από τα ζητήματα που θέτει η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για «φάουλ» της Ένωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ και προειδοποίησε την Χριστιανική Ένωση  ότι «θα πρέπει να το ξαναδούν, εάν θέλουν συνασπισμό με την σοσιαλδημοκρατία», ενώ η επικεφαλής της Κ.Ο των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν χαρακτήρισε την κίνηση «εξωφρενική».

«Όλα εδώ δείχνουν ότι πρέπει να εκφοβίζονται κάποια τμήματα της κοινωνίας», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, κατηγόρησε από την πλευρά του με ανάρτηση στο «Χ» την Ένωση για «σχεδόν τραμπική συμπεριφορά».

FRIEDRICH MERTZ GERMANY CDU CSU REUTERSΟ ηγέτης της Χριστιανικής Ένωσης Φρίντρισχ Μερτς / REUTERS / Lisi Niesner

Από την Αριστερά, η Κλάρα Μπούγκνερ έκανε λόγο για «μετωπική επίθεση στην δημοκρατία» και για «εκδίκηση της Χριστιανικής Ένωσης για τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις, όπως κάνουν τα αυταρχικά κράτη».

«Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη και αξίζει να υποστηρίζεται. Η κρατική χρηματοδότηση όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κομματικούς σκοπούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο της Ένωσης Ματίας Μίντελμπεργκ (CDU) και πρόσθεσε ότι η επαλήθευση της νόμιμης χρήσης των δημόσιων φορολογικών εσόδων αποτελεί βασικό καθήκον της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής..

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, διευκρίνισε ότι «από την κυβέρνηση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά προγράμματα τα οποία εργάζονται για την ελεύθερη δημοκρατική τάξη» και απέκλεισε το ενδεχόμενο «να στηρίζονται εξακριβωμένα ακραίες» οργανώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ
Μουσείο του Λούβρου: Οι δύο συλληφθέντες για τη θεαματική κλοπή «παραδέχθηκαν μερικώς» τη συμμετοχή τους – Παραμένουν άφαντα τα κοσμήματα
Η εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι οι δύο ύποπτοι παραδέχθηκαν μερικώς τη συμμετοχή τους στη ληστεία – Το DNA τους εντοπίστηκε σε σπασμένη προθήκη
Ο αναβατήρας που χρησιμοποίησαν οι ληστές για να εισχωρήσουν στο μουσείο του Λούβρου
Τυφώνας Melissa: Τουλάχιστον 25 νεκροί στην Αϊτή μετά την υπερχείλιση ποταμού, ανάμεσά τους 10 παιδιά – Η Τζαμάικα παραλύει και βυθίζεται στο σκοτάδι
Η πορεία του τυφώνα Melissa συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές στην Καραϊβική – Στην Αϊτή, δεκάδες σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά ποταμού που υπερχείλισε, ενώ η Τζαμάικα παραμένει χωρίς ρεύμα
Αϊτινοί καταφεύγουν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια του τυφώνα Melissa
Ανανεώθηκε πριν 24 λεπτά