Κόσμος

Γερμανία – Κυβέρνηση: Το υπουργείο Οικονομικών «μήλον της έριδος» – «Γκρίνια» για το ενδιαφέρον Λίντνερ

Περιζήτητο φαίνεται πως είναι το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Φιλελεύθερων (FDP).

Σημειώνεται πως οι αρχηγοί επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις τους για τη νέα κυβέρνηση δεν αφορούν για την ώρα τα πρόσωπα, αλλά μόνο την ουσία των πολιτικών, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ άφησε το βράδυ να εννοηθεί ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο υπουργείο της Γερμανίας.

«Για μένα το σημαντικό είναι ένα: ο κάθε ένας από τους εταίρους πρέπει να μπορεί να έχει επιρροή. Υπάρχει η Καγκελαρία, υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το νέο υπουργείο Κλίματος. Και είμαι της άποψης ότι κάθε εταίρος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει διαμορφωτικά», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων δεν θα πρέπει να γίνεται δημόσια.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ο. Μάρκο Μπούσμαν είχαν ταχθεί ευθέως υπέρ της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον αρχηγό τους.

Επιπλέον, υψηλόβαθμο στέλεχος του FDP φέρεται να δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όλα οδηγούν τον Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, και οι Πράσινοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το υπουργείο. Ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «πολύ σημαντικό» και ότι το κόμμα του έχει πολύ διαφορετικές θέσεις στα δημοσιονομικά από το FDP. «Δεν βοηθά όμως να μπαίνουμε σε εικασίες περί προσώπων. Είναι θέμα εντιμότητας, αλλά και πολιτικής οξυδέρκειας», σημείωσε.

Η αναφορά όμως του Κρίστιαν Λίντνερ στην προοπτική ίδρυσης νέου υπουργείου για το Κλίμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του συμπροέδρου του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Δεν συζητούμε τώρα για το πώς θα κοπεί και θα ραφτεί κάθε υπουργείο. Και περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε πει, θα μιλήσουμε πρώτα για την ουσία», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει την «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία ενάντια στη Λιθουανία
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκα Ρουγκινιένε δήλωσε ότι η χώρα της θα αρχίσει να καταρρίπτει τα μπαλόνια των διακινητών μπαλονιών διακινητών τσιγάρων και ηλίου στον εναέριο χώρο της
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ένας 33χρονος μπήκε σε παμπ ντυμένος με στολή Ναζί στις ΗΠΑ – Χτύπησε φοιτήτρια που προσπάθησε να τον διώξει και της έσπασε τη μύτη
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μαγαζί κοντά στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου ο άνδρας επιτέθηκε στη φοιτήτρια όταν αυτή προσπάθησε να του βγάλει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα πιάνω
ΗΠΑ
Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ σε κίνδυνο μετά τις απειλές απόσυρσης των Καταλανών συμμάχων της
Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts ενδέχεται να σταματήσει να στηρίζει την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
«Αγαπούσε τη Ρόδο, ήθελε να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα» λένε συγγενείς του 18χρονου Θοδωρή που δολοφονήθηκε στη Βραζιλία
«Μία δεκαετία είναι που έφυγαν και πήγαν εκεί γιατί η μαμά είναι μισή Βραζιλιάνα, νόμιζαν ότι με την κρίση θα είχαν καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς συνέβη κι αυτό» τονίζει ο συγγενής του 18χρονου
18χρονος