Κόσμος

Γερμανία – Κυβέρνηση: Το υπουργείο Οικονομικών «μήλον της έριδος» – «Γκρίνια» για το ενδιαφέρον Λίντνερ

Περιζήτητο φαίνεται πως είναι το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Φιλελεύθερων (FDP).

Σημειώνεται πως οι αρχηγοί επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις τους για τη νέα κυβέρνηση δεν αφορούν για την ώρα τα πρόσωπα, αλλά μόνο την ουσία των πολιτικών, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ άφησε το βράδυ να εννοηθεί ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο υπουργείο της Γερμανίας.

«Για μένα το σημαντικό είναι ένα: ο κάθε ένας από τους εταίρους πρέπει να μπορεί να έχει επιρροή. Υπάρχει η Καγκελαρία, υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το νέο υπουργείο Κλίματος. Και είμαι της άποψης ότι κάθε εταίρος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει διαμορφωτικά», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων δεν θα πρέπει να γίνεται δημόσια.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ο. Μάρκο Μπούσμαν είχαν ταχθεί ευθέως υπέρ της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον αρχηγό τους.

Επιπλέον, υψηλόβαθμο στέλεχος του FDP φέρεται να δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όλα οδηγούν τον Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, και οι Πράσινοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το υπουργείο. Ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «πολύ σημαντικό» και ότι το κόμμα του έχει πολύ διαφορετικές θέσεις στα δημοσιονομικά από το FDP. «Δεν βοηθά όμως να μπαίνουμε σε εικασίες περί προσώπων. Είναι θέμα εντιμότητας, αλλά και πολιτικής οξυδέρκειας», σημείωσε.

Η αναφορά όμως του Κρίστιαν Λίντνερ στην προοπτική ίδρυσης νέου υπουργείου για το Κλίμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του συμπροέδρου του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Δεν συζητούμε τώρα για το πώς θα κοπεί και θα ραφτεί κάθε υπουργείο. Και περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε πει, θα μιλήσουμε πρώτα για την ουσία», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 1
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 3
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των αδερφών Μενέντεζ - Θα παραμείνουν φυλακή για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ δεν θα αποφυλακιστούν υπό όρους – Οι αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν το αίτημά τους, κρίνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο
τα αδέλφια Μενέντεζ
Ο Τραμπ αντιδρά με τον ρωσικό βομβαρδισμό αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία – «Δεν είμαι ευτυχής για οτιδήποτε αφορά τον πόλεμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ρωσική επίθεση εναντίον αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη συνέχιση αυτής της αιματηρής σύγκρουσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Πούτιν για Τραμπ: Οι ηγετικές ικανότητές του θα βοηθήσουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ρωσίας - Αμερικής - Σχέδια για κοινά έργα σε Αρκτική και Αλάσκα
«Αισιοδοξώ ότι οι ηγετικές ικανότητες του προέδρου Τραμπ, είναι μια καλή εγγύηση ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν»
Πουτιν - Τραμπ 3