Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Με «προσοχή» η άρση του lockdown – Αυξάνεται το ποσοστό μεταλλάξεων κορονοϊού

Γερμανία: Με «προσοχή» η άρση του lockdown – Αυξάνεται το ποσοστό μεταλλάξεων κορονοϊού
Φωτογραφία Αρχείου

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την άρση του lockdown που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συνέστησε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των μεταλλάξεων αυξάνεται σημαντικά. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», έκανε λόγο για «σημείο καμπής» και προειδοποίησε για περισσότερες εστίες το προσεχές διάστημα. 

«Η ανάγκη για ένα τέλος του lockdown είναι προφανής, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη προσοχή στο άνοιγμα, προκειμένου να μη θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε επιτύχει. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», τόνισε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σε περιοχές όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν, μπορεί κανείς να σκεφτεί κάποια χαλάρωση των μέτρων.

Click4more: Νέα αποκαλυπτική έρευνα: Ενδείξεις ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν

Ο Λόταρ Βίλερ από την πλευρά του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το γεγονός ότι, όπως είπε, η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν εξελίσσεται πλέον τόσο γρήγορα όσο το προηγούμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα εξαπλώνεται η «βρετανική» παραλλαγή Β.1.1.7, γεγονός το οποίο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με το βλέμμα στον αυξημένο κίνδυνο για τους νέους, ο κ. Βίλερ συνέστησε στους πολίτες να φορούν προστατευτική μάσκα τόσο στα μαζικά μέσα μεταφοράς όσο και στο αυτοκίνητο, να περιορίσουν τις επαφές τους «στις απολύτως απαραίτητες» και να αποφύγουν τα ταξίδια.

Click4more: Πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία του κορονοϊού; 100 επιστήμονες απαντούν

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ακόμη ότι από την 1η Μαρτίου τα «γρήγορα» τεστ θα διατίθενται δωρεάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για «ουρές» που αναμένεται να σχηματιστούν τις πρώτες μέρες στα σημεία διάθεσης. Εντός του μήνα πάντως, εξήγησε, αναμένεται να κυκλοφορήσουν και τα τεστ τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος, στο σπίτι.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο Γενς Σπαν ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει τον Κρίστοφ Κρουπ ως Επίτροπο, ο οποίος θα αναλάβει να διευκολύνει την μελλοντική παραγωγή από τις γερμανικές εταιρίες, εξασφαλίζοντάς τους επενδυτές, αλλά και επάρκεια πρώτων υλών για τα εμβόλια.

Την Δευτέρα, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο κ. Σπαν με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, αναμένεται να ληφθεί απόφαση και σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που ενδεχομένως θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί για τον εμβολιασμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις