Κόσμος

Γερμανία: Ο Σολτς υπεραμύνθηκε της απόφασης για τα Leoard 2 στην Ουκρανία – Δεν στέλνουν μαχητικά και στρατό

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε της απόφασής της Κυβέρνησής του να σταλούν στην Ουκρανία τα άρματα μάχης Leopard 2, ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα στείλει και μαχητικά αεροσκάφη και στρατό στο Κίεβο.

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αναμένει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ, πριν εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2-A6 στην Ουκρανία. Ο Όλαφ Σολτς απέρριψε πάντως, το ενδεχόμενο να αποστείλει η Γερμανία μαχητικά αεροσκάφη ή στρατεύματα.

«Ο συντονισμός με τους διεθνείς συμμάχους ήταν σημαντικός. Αρχή μας είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός», τόνισε ο Όλαφ Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag και, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση και υπερβολική διστακτικότητα, δήλωσε: «Αν ακολουθούσαμε τις συμβουλές σας, αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας».

Ο Όλαφ Σολτς εξήγησε στην Bundestag ότι προκειμένου να χειριστούν τα Leopard 2, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν στη Γερμανία. Η σχετική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει ήδη τις επόμενες ημέρες, ανέφερε. Η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει σε λίγες μέρες. «Ίσως αυτόν τον μήνα, αλλά το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης. Η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία», σημείωσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς η χώρα του είχε κάνει πολύ λίγα για να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Γερμανία

«Η Γερμανία θα είναι πάντα στο προσκήνιο όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Αλλά «ήταν σωστό που προχωρήσαμε βήμα βήμα και αυτό έγινε συνειδητά», υπογράμμισε και ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Μέσω του διεθνούς συντονισμού, διευκρίνισε, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι, παρά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο κίνδυνος για τη Γερμανία δεν θα γίνει πολύ μεγάλος. «Η Γερμανία ενεργεί σύμφωνα με την αρχή του να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή», πρόσθεσε.

Δεν θα στείλουν και μαχητικά αεροσκάφη και στρατός

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, εάν η Γερμανία θα ανταποκριθεί σε περαιτέρω αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταλεί στρατός ή μαχητικά αεροσκάφη. «Και εμείς και οι ΗΠΑ το λέμε από την αρχή και αυτό δεν θα αλλάξει», σημείωσε.

Σε τρεις μήνες θα φτάσει στην Ουκρανία το πρώτο Leopard

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, το πρώτο Leopard από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε τρεις μήνες στην Ουκρανία. Ο κ. Πιστόριους χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση, επειδή ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συντονισμού, αλλά και επειδή, όπως είπε, έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκρηκτική.

«Με αυτά τα άρματα, θα πεθάνουν άνθρωποι, η απόφαση ωστόσο είναι σωστή και απαραίτητη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπερτ και εξήγησε ότι η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard δεν αποφασίστηκε εύκολα. «Έπρεπε να σταθμίσουμε την απόφαση, η οποία ήταν μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε.

Δριμεία κριτική στην απόφαση του Βερολίνου άσκησε πάντως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» ενέργεια, η οποία «οδηγεί τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης». Η απόφαση, δήλωσε, έρχεται σε αντίθεση προς τις εξαγγελίες των Γερμανών πολιτικών ότι δεν επρόκειτο να παρασυρθούν στη σύγκρουση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες