Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Γερμανία – Όλαφ Σολτς: Έχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Γερμανία – Όλαφ Σολτς: Έχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο νικητής των εκλογών στη Γερμανία Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα πως έχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μαζί με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

«Αύριο ξεκινάμε», δήλωσε ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που θα έχει αύριο το κόμμα του με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FPD) για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού («φανάρι»).

Ο κ. Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία κόμματα τα οποία ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στις εκλογές τηρούν την εντολή διακυβέρνησης που έλαβαν» και χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα διμερείς συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους ως «εποικοδομητικές».

Το θέμα αύριο θα είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας και η πολιτική για το κλίμα, πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς. Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει έως τις 17:00.

Νωρίτερα την πρόσκληση των Πρασίνων για τριμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) αποδέχθηκε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

Προηγουμένως η ηγεσία των Πρασίνων είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού συνασπισμού «φανάρι», καθώς εκτιμάται ότι σε αυτό το σχήμα υπάρχουν τα περισσότερα κοινά σημεία.

«Μεταξύ του FDP και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία και ένας συνασπισμός Τζαμάικα παραμένει μια επιλογή για εμάς», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να προσπαθήσουμε πρώτα για συνασπισμό υπό το SPD. Σημείωσε μάλιστα ότι έχει ήδη συνεννοηθεί σχετικά με τον Όλαφ Σολτς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις