Κόσμος

Γερμανία: Παραμένουν σε εφεδρική λειτουργία 2 πυρηνικοί σταθμοί λόγω φόβων για την ηλεκτρική ενέργεια τον χειμώνα

Δύο από τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία θα παραμείνουν σε εφεδρική λειτουργία, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, παρά το γεγονός ότι η χώρα σκόπευε να τους κλείσει οριστικά μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που υπάρξει ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας των σταθμών πυρηνικής ενέργειας που συνέστησαν οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς (TSO) της Γερμανίας και μετά τη νέα δοκιμή αντοχής ασφαλείας, οι δύο από τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς «θα παραμείνουν διαθέσιμοι μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2023, για την περίπτωση ανάγκης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η κυβέρνηση αναθεωρεί έτσι το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών που είχε ανακοινώσει η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Οι σταθμοί Isar 2 και Neckarwestheim 2, δυνατότητας παραγωγής 1.400 μεγαβάτ ο καθένας, (ανήκουν στις εταιρείας E.ON και EnBW αντίστοιχα), επρόκειτο να κλείσουν μαζί με τον τρίτο, τον Emsland της εταιρείας RWE, στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Τώρα όμως μπορεί να κληθούν να βοηθήσουν εάν παρατηρηθούν ελλείψεις τον χειμώνα.

Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Ρωσία στις παραδόσεις φυσικού αερίου δικαιολογούν το μέτρο αυτό. Με τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών εξάλλου, το φυσικό αέριο θα μπορεί να διατεθεί για τα εργοστάσια και για τη θέρμανση των κατοικιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο σταθμοί δεν θα εφοδιαστούν με νέα καύσιμα. Μέχρι τον χειμώνα του 2023/24, η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις για την εισαγωγή αερίου χάρη στις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), εκτιμά η κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η γαλλική Βουλή «φρέναρε» τον φόρο Ζικμάν για τους πλούσιους με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ – Οργισμένη η αριστερή αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός Λεκορνί εξαρτάται από τη στήριξη των Σοσιαλιστών για να περάσει τον προϋπολογισμό και να ξεπεράσει τον «σκόπελο» μίας ενδεχόμενης πρότασης μομφής
Βουλευτές της γαλλικής Αριστεράς ψηφίζουν για το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του 2026
Ο πρώην σύζυγος της Στεφανί του Μονακό μιλά για «στημένο» ροζ σκάνδαλο – «Μου έριξαν ουσίες στο ποτό και με φωτογράφισαν με γυμνό μοντέλο»
«Για μένα, ήταν σημαντικό η δικαιοσύνη να πει: ναι, έπεσες σε παγίδα. Δεν ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι ο πατέρας τους ήταν απλώς ο άντρας που απάτησε τη μητέρα τους»
Ο Ντανιέλ Ντικριέ και η Στεφανί του Μονακό