Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γερμανία: Πώς λειτούργησε η προειδοποίηση των πολιτών για τις πλημμύρες;

Γερμανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία, συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την λειτουργία του συστήματος προειδοποίησης των πολιτών και την κατανομή αρμοδιοτήτων της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο φράγμα Στάινμπαχταλσπερε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε ότι «η ομοσπονδιακή δομή της αντιμετώπισης των καταστροφών είναι σωστή. Ο συγκεντρωτισμός δεν βελτιώνει τίποτα».

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είπε στο Βερολίνο ότι «τα καθήκοντα της πολιτικής προστασίας κατανέμονται μεταξύ της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει μια υποδομή προειδοποιήσεων – και αυτά τα τεχνικά μέσα λειτούργησαν».

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ είχε προηγουμένως ταχθεί υπέρ της παραχώρησης περισσότερων εξουσιών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών επισημαίνει ρητά στον ιστότοπό της ότι «είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών αντιμετώπισης καταστροφών να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ή υφιστάμενους κινδύνους».

Η ενημέρωση στην Γερμανία μετά την εθνική καταστροφή

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενημέρωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «προωθήθηκαν σοβαρές προειδοποιήσεις επιδείνωσης του καιρού από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε πόλεις και κοινότητες». Το υπουργείο τονίζει επίσης ότι «εν συνεχεία τα μέτρα προστασίας πρέπει να αποφασίζονται επιτόπου.

Click4more: Έλληνας στο Βέλγιο: Η εικόνα μετά τις πλημμύρες θυμίζει βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής Καταστροφών, Άρμιν Σούστερ, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η υποδομή προειδοποιήσεων λειτούργησε. Το ερώτημα είναι με πόση ευαισθησία αντέδρασαν οι αρχές και οι πολίτες».

Ο διευθύνων σύμβουλος του περιφερειακού συμβουλίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μπούρκχαρντ Μιούλερ, δήλωσε επίσης στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι «τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Επρόκειτο δε για ένα είδος πλημμύρας η οποία κατέστρεψε εντός πέντε λεπτών τους μετασχηματιστές ισχύος. Γι ‘αυτό δεν υπήρχε ηλεκτρική ενέργεια για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τις εφαρμογές προειδοποίησης. Αυτό που χρειάζεται είναι κυρίως πιο δυνατές και νέες σειρήνες», τόνισε.

Πηγή: Deutschlandfunk.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις