Κόσμος

Γιούνκερ: Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε σήμερα υπέρ της επίτευξης νέας συμφωνίας με δικαιότερες προϋποθέσεις προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι οφείλει να σεβαστεί τα συμφέροντα της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, που αναμένεται να παρακαθίσει αύριο σε γεύμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επανέλαβε σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι επιθυμεί «μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία».

Έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων με στόχο να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τη διεξαγωγή πολιτικών διαπραγματεύσεων, ο Γιούνκερ προσέθεσε:

«Δε μπορώ να πω ότι επιτεύχθηκε τεράστια πρόοδος. Δε μπορώ να πω ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτα. Ωστόσο, για να χορέψει κανείς τανγκό, χρειάζονται δύο».

«Δεν είμαι σπουδαίος χορευτής, αλλά τουλάχιστον γνωρίζω τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τους άλλους. Και χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό. Επομένως και εμείς πρέπει να χορέψουμε και οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να χορέψουν», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες έχουν διατυπώσει τη δυσφορία τους ότι από τη στιγμή που ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ μετά την επανεκλογή του το Μάιο, το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων. Βρετανοί αξιωματούχοι απαντούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία με στόχο να υπάρξουν συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο το Δεκέμβριο.

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Γιούνκερ θα ενημερώσει τους ηγέτες σχετικά με το πώς οι διαπραγματεύσεις επί των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί ο Κάμερον θα διεξαχθούν πριν από τη σύγκληση μιας άλλης Συνόδου κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα στα μέσα Δεκεμβρίου. Η βρετανική πλευρά διατείνεται ότι δεν υφίσταται προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών πέραν του γεγονότος ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της αυριανής συνόδου, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει αναφορικά με τα σχέδια της Βρετανίας για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος (για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει το ζήτημα τον Δεκέμβριο».

Στο πλαίσιο αυτό ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών μιλώντας στα αγγλικά: «τάσσομαι κατά 150% υπέρ του να παραμείνει η Βρετανία με εποικοδομητικό τρόπο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε τη Βρετανία. Προσωπικά πιστεύω αληθινά ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο