Κόσμος

Γιούργκεν Χάμπερμας: “Η γερμανική κυβέρνηση διέσπασε βαθιά την Ευρώπη”

«Ήταν η ανικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να συνεργαστούν στις Βρυξέλλες, η οποία καταρχάς επέτρεψε την ανάδυση των δεξιών λαϊκιστών.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η – υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κυβέρνησης – επιβληθείσα πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, η οποία δεν επέλυσε τη συνεχιζόμενη ακόμα οικονομική κρίση, αλλά επιτάχυνε τη διεύρυνση του χάσματος των εθνικών οικoνομιών μεταξύ βορρά και νότου και διέσπασε βαθιά την Ευρώπη», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιουργκεν Χάμπερμας -ο μεγαλύτερος ίσως εν ζωή ευρωπαίος φιλόσοφος- σε συνέντευξή στην έγκριτη εφημερίδα του Αμβούργου “Die Zeit” με αφορμή τις αυριανές γαλλικές εκλογές.

«Σημαντικό δεν είναι το ερώτημα “υπέρ” ή “κατά” των Βρυξελλών, αλλά μόνο το “πως” μία συνεργασία πρέπει να προωθηθεί. Το να λες “συνεχίζουμε έτσι” με λαούς υπό δημοκρατική απαγόρευση / κηδεμονία, οι οποίοι ανακαλούνται στην τάξη μέσω οικονομικών κινήτρων, επισφραγίζει τη διάλυση.

Εδώ να προσθέσω ακόμα δυό φράσεις κλειδιά: Θέλουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο προς το συμφέρον των μονοπωλίων ή θέλουμε μετά το Brexit και τον Τραμπ έναν ευρωπαϊκό πυρήνα ικανό να δρα σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή τα εθνικά μας κράτη από μόνα τους είναι πολύ αδύναμα να υπερασπιστούν τον ελεύθερο τρόπο ζωής μας και ο οποίος (ευρωπαϊκός πυρήνας) θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική διαμόρφωση ενός χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, ο οποίος έχει γίνει άγριος;», τόνισε επίσης ο Γερμανός φιλόσοφος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Επαναπατρίστηκαν οι σοροί 45 Παλαιστινίων – Το Ισραήλ απαιτεί την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 45 σοροί παραδόθηκαν σήμερα στη Γάζα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ανταλλαγών - Η διάβαση της Ράφα αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη
Πτώματα Παλαιστινίων που μεταφέρονται από τον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα
Πακιστάν και Αφγανιστάν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός μετά τις σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις με τους δεκάδες νεκρούς
Η Καμπούλ δίνει οδηγίες σε όλες τις δυνάμεις της να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά δεν θα προβεί σε επιθετική ενέργεια
Ένας Αφγανός μαχητής των Ταλιμπάν κάθεται δίπλα σε ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν 1
Ο Μαρκ Ρούτε «ξεφτιλίζει» τον ρωσικό στρατό: «Οι πιλότοι τους δεν ξέρουν να χειρίζονται τα μαχητικά και οι καπετάνιοι να ρίχνουν άγκυρα»
Με σκωπτικό ύφος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αμφισβήτησε ανοιχτά τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τη δύναμή της
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε 7
Γερμανία: «Φρένο» στο σχέδιο για επιστροφή της στρατιωτικής θητείας από το υπουργείο άμυνας
Ο υπουργός άμυνας Μπόρις Πιστόριους μπλόκαρε την τελευταία στιγμή μια συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού που προέβλεπε την επαναφορά περιορισμένης υποχρεωτικής θητείας μέσω κλήρωσης
Στρατιώτες του γερμανικού στρατού 1