Κόσμος

Γουατεμάλα: Πήρε… μήνυμα από τον Τραμπ!

Η Ουάσινγκτον προτρέπει τον εκλεγμένο πρόεδρο στην Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Γιαματέι, να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία για τη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο στην Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Γιαματέι, να εφαρμόσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα που υπεγράφη στα τέλη του Ιουλίου μεταξύ των δύο κρατών, για την οποία ο επόμενος γουατεμαλτέκος ηγέτης εξέφρασε επιφυλάξεις αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία δεν θα ωφελήσει παρά τους Γουατεμαλτέκους», διαβεβαίωσε σε βίντεο που διένειμε ο Λευκός Οίκος ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, ο Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν.

«Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε, μιλώντας ισπανικά.

Η Γουατεμάλα και ο… παράγοντας Τραμπ

Ο συντηρητικός Γιαματέι, που εξελέγη την περασμένη Κυριακή στην προεδρία της Γουατεμάλας, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο την «ανησυχία» του για την αμφιλεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε με την Ουάσινγκτον η κυβέρνηση του απερχόμενου δεξιού προέδρου Τζίμι Μοράλες για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Χωρίς να την επικρίνει ρητώς, ο Γιαματέι έκρινε ότι πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Η συμφωνία, την οποία επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς προβλέπει, ωστόσο το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές πως θα θεωρεί πλέον στην πράξη τη Γουατεμάλα «ασφαλή τρίτη χώρα» προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Με βάση τον ορισμό αυτό του Λευκού Οίκου, στο μικρό κράτος όπου το 60% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας πρέπει πλέον να υποβάλλουν πρώτα αιτήσεις ασύλου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν εκεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη Δευτέρα, την επομένη της εκλογικής νίκης του Γιαματέι, την βούληση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Γουατεμάλα στον αγώνα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της κεντροαμερικανικής χώρας διαβεβαίωσε ότι θα επιδείξει «σεβασμό» στη σχέση που θα διαμορφώσει με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά θέλει «αμοιβαιότητα» από πλευράς του ομολόγου του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έξαλλος ο Τραμπ με δημοσιογράφο του NBC που τον ρώτησε για το αεροσκάφος «δώρο» από το Κατάρ – «Είσαι ντροπή, καλύτερα να επιστρέψεις στο στούντιο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τον Πίτερ Αλεξάντερ «ανόητο» και «ηλίθιο», λέγοντας πως δεν είναι αρκετά έξυπνος για δημοσιογράφος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Το σόου που στήνει ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και οι παγίδες στους ξένους ηγέτες - Ποιος θα τολμήσει να ξαναπάει στον Λευκό Οίκο
Η πρωτοφανής συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του ενδέχεται να ωθήσει ξένους ηγέτες να το ξανασκεφτούν προτού αποδεχθούν μία πρόσκληση από εκείνον και κινδυνεύσουν με δημόσια ταπείνωση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα στο Οβάλ Γραφείο