Κόσμος

Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας μπορεί να παγώσει λόγω της Τουρκίας

Τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να παγώσουν αν δεν βρεθεί έγκαιρα μια συμφωνία με Τουρκία.

Αυτό υποστήριξε σήμερα η πρόεδρος της Φινλανδίας καθώς για να μπουν οι δυο χώρες στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη της συμμαχίας.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει πολλές φορές την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο. Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αναφερόμενη στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει στην ισπανική πρωτεύουσα στις 28 Ιουνίου.

«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», συνέχισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σουηδία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι παρέχουν κάλυψη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν «τρομοκρατική». Η Μάριν είπε ότι οι δύο χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».

Η πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέφερε προηγουμένως ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα γίνονταν δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όμως άλλαξε τόνο όταν κατατέθηκαν τα αιτήματα. «Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», είπε η Σάνα Μάριν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους σκανδιναβούς ομολόγους της.

Την Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να μην λυθεί εγκαίρως, μέχρι δηλαδή τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, σπάζοντας την «παράδοση» της ουδετερότητάς τους, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σε αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο οικογένεια Τραμπ απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ευρώπη: Θα φτιάξει Trump Tower στο Βουκουρέστι
Αν και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ η Τrump Organization δεν επεδίωκε συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αυτό φαίνεται πως άλλαξε με τη δεύτερη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος μπήκε στον Λευκό Οίκο
Trump Tower
Συντετριμμένη η σύζυγος του CEO της Lufthansa από το τροχαίο δυστύχημα στη Σαρδηνία: «Λιποθύμησε ενώ έκανε ανάνηψη στο θύμα»
Ο δικηγόρος της 51χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του σταμάτησε όταν έφτασε στη διάβαση πεζών αλλά δεν αντιλήφθηκε την 24χρονη - «Σεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα, κατέβηκε κιόλας να της δώσει τις πρώτες βοήθειες»
O Carsten Spohr με την Vivian Spohr