Κόσμος

Η Εσθονία κατέσχεσε τάνκερ με προορισμό την Ρωσία: «Έπλεε παράνομα χωρίς έγκυρη σημαία κράτους»

Οι αρμόδιες αρχές υποστήριξαν ότι στο πετρελαιοφόρο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συναγερμός σήμανε σήμερα (11.04.2025) το πρωί στην Εσθονία όταν οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας εντόπισαν ένα ύποπτο πετρελαιοφόρο, το οποίο είχε προορισμό την Ρωσία.

Οι αρμόδιες αρχές κι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν άμεσα με δυνάμεις του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού να αναπτύσσονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να κατασχέσουν το τάνκερ, με την Εσθονία να ανακοινώνει ότι το πλοίο έπλεε παράνομα χωρίς έγκυρη σημαία χώρας.

Μάλιστα, το πλοίο με την ονομασία «Kiwala» τελεί υπό τις κυρώσεις της ΕΕ από τον Φεβρουάριο ως μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, όρος που χρησιμοποιούν οι δυτικές χώρες για τα πλοία που, όπως λένε, η Μόσχα, αναπτύσσει για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις.

Τα πλοία αυτά συνήθως δεν υπόκεινται σε καθεστώς ρυθμίσεων ούτε ασφαλίζονται από συμβατικούς δυτικούς παρόχους.

Το Kiwala κατευθυνόταν προς τη Ρωσία κατά τη στιγμή της σύλληψης, σύμφωνα με τα στοιχεία της MarineTraffic. Είχε σημαία Τζιμπουτί, αλλά ένας αξιωματούχος της Εσθονικής Αρχής Μεταφορών δήλωσε ότι το Τζιμπουτί αρνήθηκε ότι ήταν νηολογημένο εκεί.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επικοινωνήσει με τις αρχές του Τζιμπουτί για σχόλια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό.

«Νωρίς σήμερα το πρωί, το Πολεμικό Ναυτικό της Εσθονίας συνέλαβε ένα πλοίο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις χωρίς να έχει σημαία κράτους», ανέφερε ο Εσθονός πρωθυπουργός Κρίστεν Μίχαλ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Η Εσθονία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις ύποπτες δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα», πρόσθεσε.

Κατά τη συμπερίληψη του πλοίου στο μητρώο κυρώσεων τον Φεβρουάριο, η ΕΕ δήλωσε ότι εμπλέκεται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου «ενώ εφαρμόζει παράτυπες και υψηλού κινδύνου ναυτιλιακές πρακτικές».

«Λόγω των υποψιών ότι το πλοίο δεν είχε σημαία, οι εσθονικές αρχές αντέδρασαν. Το πλήρωμα και ο πλοίαρχος ήταν συνεργάσιμοι», δήλωσε ο Κρίστιαν Τρούου, διευθυντής του ναυτιλιακού τμήματος της εσθονικής αρχής μεταφορών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πλοία και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και το πλοίο επιθεωρείται, ενώ η Εσθονία συνομιλεί με το Τζιμπουτί για να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, δήλωσε ο Τρούου.

Ο Mίχαλ είχε προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο ότι τα δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου θα μπορούσαν να υποστούν έλεγχο εάν δεν προσκόμιζαν αποδείξεις ασφάλισης.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια ή άλλο εξοπλισμό. Χώρες της περιοχής έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί πλοία για να πλήξει υποθαλάσσιες υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Φορντό – Το Ιράν απειλεί με αντίποινα
«Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον πλανήτη», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social για τα αμερικανικά χτυπήματα στα πυρηνικά του Ιράν
Καπνός υψώνεται μετά από έκρηξη στην Τεχεράνη
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε κατάσταση win-win με το Ιράν και ετοιμάζεται να επιτεθεί μαζί με το Ισραήλ στην Τεχεράνη
Οι Ιρανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά τους και να αποδεχθούν τις προτάσεις ΗΠΑ και Ευρώπης για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Ντόναλντ Τραμπ 3
Τραμπ και Ερντογάν προσπάθησαν να γίνει συνάντηση ΗΠΑ και Ιράν – Δεν βρέθηκε για να δώσει την έγκρισή του ο «εξαφανισμένος» Χαμενεΐ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, Ιρανοί αξιωματούχοι αναζήτησαν τον Χαμενεΐ για να πάρουν την έγκρισή του, αλλά δεν κατέστη δυνατό να τον βρουν, καθώς παραμένει κρυμμένος από φόβο μήπως δολοφονηθεί
Ερντογάν - Τραμπ 3