Κόσμος

Η Φεντερίκα Μογκερίνι παραιτείται από πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης μετά την σύλληψη στην έρευνα για απάτη

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης και εμπιστεύομαι ότι η ορθότητα των ενεργειών του Κολλεγίου θα διαπιστωθεί» δήλωσε

Παραιτήθηκε από τη θέση της πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, η Φεντερίκα Μογκερίνι αφού κατονομάστηκε ως ύποπτη σε έρευνα για απάτη και φερόμενη ευνοϊκή μεταχείριση σε πρόγραμμα εκπαίδευσης διπλωματών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε την αποχώρησή της μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κολλεγίου.

Σε γραπτή δήλωσή της, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η Μογκερίνι ανέφερε: «Σε συμφωνία με την ύψιστη αυστηρότητα και δικαιοσύνη με τις οποίες άσκησα πάντοτε τα καθήκοντά μου, αποφάσισα σήμερα να παραιτηθώ από τη θέση της πρύτανη».

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Στέφανο Σαννίνο, ανώτατου στελέχους της ΕΕ, ότι θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, αφού και ο ίδιος κατονομάστηκε ως ύποπτος στην ίδια έρευνα. Ο Σαννίνο είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο.

Η έρευνα, που διεξάγεται από τον εισαγγελέα της ΕΕ, επικεντρώνεται σε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους που ανατέθηκε στο Κολλέγιο της Ευρώπης στο πλαίσιο διαγωνισμού για τη δημιουργία νέας ακαδημίας εκπαίδευσης νέων εθνικών διπλωματών και στελεχών της ΕΕ για μελλοντικούς ρόλους εκπροσώπησης της Ευρώπης στο εξωτερικό.

Οι εισαγγελικές αρχές υποψιάζονται ότι, την περίοδο 2021–2022, το Κολλέγιο της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία μπορεί να συνεργάστηκαν προκειμένου να κατευθύνουν παρατύπως κοινοτικά κονδύλια προς το συγκεκριμένο έργο, μεταξύ άλλων φέροντας να παρέχουν στο Κολλέγιο εκ των προτέρων γνώση για τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός είχε τυπικά ανοίξει σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρά το βάρος των υποψιών, η Μογκερίνι παραμένει τεκμηρίως αθώα όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε δήλωσή της μετά την αποφυλάκισή της ανέφερε: «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης και εμπιστεύομαι ότι η ορθότητα των ενεργειών του Κολλεγίου θα διαπιστωθεί», προσθέτοντας ότι θα προσφέρει «πλήρη συνεργασία προς τις αρχές».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι υπηρετεί ως πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης από το 2020, έχοντας την ευθύνη για τις πανεπιστημιουπόλεις σε Μπριζ, Βαρσοβία και Τίρανα. Το 2022 ανέλαβε και τη διεύθυνση της διπλωματικής ακαδημίας. 

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και με την έγκριση της βελγικής αστυνομίας, σε γραφεία της EEAS στις Βρυξέλλες, σε κτίρια του Κολλεγίου της Ευρώπης στην Μπριζ και σε ιδιωτικές κατοικίες. Σύμφωνα με την EPPO, είχε προηγηθεί αίτημα άρσης ασυλίας για ορισμένους από τους υπόπτους, κάτι που έγινε, υπογράμμισε επίσης η ευρωπαϊκή εισαγγελία, χωρίς να αναφέρει ονόματα ούτε καθήκοντα.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2021–2022 και οι κατηγορίες περιλαμβάνουν παραβίαση του άρθρου 169 του Κανονισμού Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τον δίκαιο ανταγωνισμό, καθώς και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών προμήθειας σε συμμετέχοντα στον διαγωνισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μασκ κατά Νόλαν: «Θα χάσει την ακεραιότητά του» αν έχει διαλέξει μαύρη ηθοποιό για τον ρόλο της ωραίας Ελένης στην «Οδύσσεια»
Χρήστης του X ισχυρίστηκε ότι αν η Λουπίτα Νιόνγκο υποδυθεί την Ωραία Ελένη, αυτό θα αποτελεί «προσβολή» για τον Όμηρο, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί ο Μασκ
μασκ 6
Βίντεο με τον Τζέφρι Επστάιν να αποκαλεί τον εαυτό του «σεξουαλικό αρπακτικό α’ κατηγορίας» και να απαντάει αν είναι ο διάβολος
Ο άνθρωπος που παίρνει συνέντευξη από τον Επστάιν δεν εμφανίζεται στην οθόνη, αλλά πιστεύεται ότι είναι ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον
Ο Επστάιν με άτομο άγνωστης ηλικίας στην αγκαλιά του
Φειδίας Παναγιώτου: Ερωτήματα για το γραφείο – βίλα με την πισίνα και τις 4 κρεβατοκάμαρες που πληρώνει το Ευρωκοινοβούλιο
Ο ευρωβουλευτής είχε αναφέρει πως το χρησιμοποιεί καθαρά ως γραφείο αν και η Cyprus Times υποστηρίζει πως μένει κανονικά εκεί με την σύντροφό του
Φειδίας Παναγιώτου 12
Έξαλλος ο Ντόναλντ Τραμπ με τα σχόλια στα Grammy: «Τα χειρότερα βραβεία όλων των εποχών», «δεν έχω πάει ποτέ στο νησί του Επστάιν»
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον παρουσιαστή Τρέβορ Νόα μετά τα σχόλια του που τον συνέδεσαν με την υπόθεση Επστάιν και απείλησε να του κάνει μήνυση
τραμπ
Τουλάχιστον 1.000 αναφορές στην πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας στα αρχεία Επστάιν: «Μου γαργαλάς το μυαλό»
Οι αποκαλύψεις για την επί χρόνια επικοινωνία τους συμπίπτουν με την έναρξη της δίκης του γιου της, o οποίος κατηγορείται για βιασμό - «Ντροπιαστική η φιλία μας»
Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας