Κόσμος

“Η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα” αναφέρει άρθρο του Bloomberg

«Η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα», αναφέρει σε άρθρο του, το πρακτορείο Blooberg, αναφορικά με την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό της χώρας.

«Οι νέοι λαϊκιστές ηγέτες στην Ιταλία φαίνεται να εμμένουν στο πρόγραμμα που τους έφερε στην εξουσία», τονίζει μεταξύ άλλων το άρθρο και προσθέτει πως “το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι ότι θα δουν τη λογική. Ο προϋπολογισμός για το 2019 δεν φαίνεται καλός”.

Το άρθρο τονίζει πως “μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση στην Ιταλία επιδιώκει ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου για 0,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν και το έλλειμμα παραμένει εντός του ορίου του 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, παραβιάζει την υποχρέωση των χωρών με υψηλό χρέος να καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να το μειώσουν, κάτι που στην περίπτωση της Ιταλίας θα σήμαινε ένα έλλειμμα σημαντικά χαμηλότερο από το 2%».

Το χρέος στην Ιταλία ανέρχεται περίπου στο 130% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά από αυτό της Ελλάδας. «Αν οι επενδυτές χάσουν την πίστη τους ότι η κυβέρνηση μπορεί να το ελέγξει, οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις φοβερές επιλογές της προσπάθειας διάσωσης της Ιταλίας, της επίβλεψης μίας χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωσης χρέους ή του να επιτραπεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ να φύγει από αυτό», σημειώνεται στο άρθρο.

Σύμφωνα με το Blooberg, η σκληρή πραγματικότητα μπορεί ακόμα να αναγκάσει την Ιταλία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης καθώς τα κυβερνητικά σχέδια για τον προϋπολογισμό αύξησαν ήδη το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, μία εξέλιξη που είχε αποδειχθεί αποθαρρυντική στο παρελθόν.

«Αν η Ιταλία τραβηχτεί από το χείλος της καταστροφής, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να τη διευκολύνουν», σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας: «Μπορούν, για παράδειγμα, να εστιάσουν λιγότερο στους δημοσιονομικούς κανόνες και περισσότερο στο να διασφαλίσουν ότι η Ρώμη χρησιμοποιεί καλύτερα τους πόρους – για παράδειγμα, αυξάνοντας τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν συνθλιβεί από την αρχή της ύφεσης, παρά δίνοντας περισσότερα στους συνταξιούχους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ στη Νέα Υόρκη: 34χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος – Ύποπτος ο σύζυγός του
Το θύμα φέρεται πως είχε καταγγείλει τουλάχιστον 9 φορές τον σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία - Ο 40χρονος ισχυρίστηκε πως όντως τσακώθηκαν το προηγούμενο βράδυ και λίγες ώρες μετά τον βρήκε νεκρό
Άνδρες
Ο Νετανιάχου δεν σταματάει τον πόλεμο και σχεδιάζει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας: «Επιχειρήσεις ακόμη και σε περιοχές όπου κρατούνται όμηροι»
«Η απόφαση ελήφθη, το Ισραήλ προχωρά στην κατάληψη της Γάζας», αναφέρουν ανώτατοι αξιωματούχοι - Κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας - Αβέβαιο το μέλλον των αμάχων
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
Ο Τραμπ μπλοκάρει το μποϊκοτάζ σε ισραηλινές επιχειρήσεις: Απειλεί πολιτείες πως θα χάσουν κονδύλια για φυσικές καταστροφές
Η απόφαση αυτή στοχεύει το κίνημα Boycott, Divestment, Sanctions- BDS, μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει την κατοχή του στα εδάφη της Παλαιστίνης
Ντόναλντ Τραμπ