Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Μάλτα αυστηροποιεί τα μέτρα για τον κορονοϊό εν όψει Πάσχα

Η Μάλτα αυστηροποιεί τα μέτρα για τον κορονοϊό εν όψει Πάσχα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Μάλτα περιόρισε σήμερα σε δύο τον μέγιστο αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναντώνται σε δημόσιους χώρους καθώς επιχειρεί να εμποδίσει την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη διάρκεια του Πάσχα. Μέχρι σήμερα η χώρα επέτρεπε τις συναντήσεις έως τεσσάρων ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα είπε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, περιλαμβανομένων του κλεισίματος σχολείων και εστιατορίων, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, αλλά παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται δεν είναι ακόμη η ώρα για να αρθούν οι περιορισμοί.

Click4more: Κορονοϊός: Η Ιταλία θέλει «ψηφιακό πράσινο πάσο» για ταξίδια με ασφάλεια

Για τους παραβάτες των μέτρων, όπως είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, τα πρόστιμα θα αυξηθούν στα 300, από 100, ευρώ ανά άτομο. Οι κανόνες αυτοί, όπως εξήγησε, δεν αφορούν μέλη του ίδιου νοικοκυριού.

Σημειώνεται ότι στη Μάλτα μέχρι σήμερα επιτρεπόντουσαν οι συναντήσεις έως τεσσάρων ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον Αμπέλα, όλοι οι ταξιδιώτες που θα φθάνουν στην Μάλτα θα πρέπει από αύριο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ στον κορονοϊό που θα έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Όσοι θα φθάνουν χωρίς να έχουν κάνει τεστ, θα υποβάλλονται κατά την άφιξή τους και όσοι αρνούνται ή βγαίνουν θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Click4more: Γερμανία: Τέλος Ιουνίου τουρισμός και εστιατόρια ανεβάζουν ρολά

Η νησιωτική αυτή χώρα των 500.000 κατοίκων κατέγραψε 510–αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων– στις 10 Μαρτίου, αλλά έκτοτε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται συστηματικά με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει σήμερα μόλις 67 νέα κρούσματα και τον μικρότερο αριθμό ενεργών κρουσμάτων από την αρχή του χρόνου–1.402.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Φιρν έγραψε χθες στο Twitter ότι το 30% του ενήλικου πληθυσμού της Μάλτας έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση κατά του κορονοϊού και ένα ποσοστό 12% με 13% και με την δεύτερη, γεγονός που τοποθετεί την χώρα στην κορυφή των εμβολιασμών στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις