Κόσμος

Η Μέρκελ θα θέσει στον Ερντογάν το Κυπριακό!

Το Κυπριακό θα θέσει μεταξύ άλλων η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην επίσκεψή στο Βερολίνο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου,

Την είδηση για την… ατζέντα της Μέρκελ με το Κυπριακό, αποκάλυψαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυπριακές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και συνεργάτες της Καγκελαρίου, κατέστη σαφές ότι η κυρία Μέρκελ σκοπεύει να θέσει το Κυπριακό στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Βερολίνου για μια βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος, η οποία, όπως επισημάνθηκε, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

Μέρκελ, Κυπριακό και… ευρωπαϊκή Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «επαναπροσέγγιση» της ‘Αγκυρας με την Ευρώπη, εκτιμάται ότι, λόγω και της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, επιχειρείται μια στροφή, αλλά θα πρέπει τα λόγια να συνοδευτούν από συγκεκριμένες πράξεις.

Όπως ανέφεραν ακόμη οι ίδιες πηγές, το Βερολίνο στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και θα σταθεί απέναντι σε ενδεχόμενες παρενοχλήσεις από την πλευρά της ‘Αγκυρας στις επικείμενες γεωτρήσεις, υπενθυμίζοντας τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, όπου η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Η γερμανική κυβέρνηση άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν από κοινού η Λευκωσία με την Ελλάδα με χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και επιθυμεί να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης και διεύρυνσής τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία
22χρονος με τσεκούρι αποκεφάλισε μια γυναίκα στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας - Χειροπέδες στον δράστη
«Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, άλλος ένας διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο», αναφέρει η αστυνομία
Η αστυνομία απέκλεισε τους χώρους του Πανεπιστημίου, μετά την επίθεση