Κόσμος

Η μηλιά του Νεύτωνα αποκτά… απογόνους!

Λίγα δέντρα στην ιστορία είναι τόσο διάσημα όσο η μηλιά από την οποία έπεσε το μήλο που -υποτίθεται ότι- έδωσε στο Νεύτωνα την έμπνευση για τη θεωρία της βαρύτητας. Όχι μόνο η εν λόγω μηλιά ζει μέχρι σήμερα, αλλά μάλλον θα βασιλεύει για πολύ μέσω των διαδόχων της, αφού 30 βρετανικά επιστημονικά κέντρα και μουσεία θα πάρουν σπόρους του δέντρου για να καλλιεργήσουν τις δικές τους αντίστοιχες μηλιές.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυτό ανακοίνωσε η Βασιλική Εταιρεία επιστημών της Βρετανίας, η αρχαιότερη επιστημονική Εταιρεία/Ακαδημία στον κόσμο, η οποία είναι ένας από τους 30 φορείς που θα αποκτήσουν τη δικιά τους «νευτώνεια» μηλιά.

Το ανέκδοτο με την μηλιά και τον σερ Ισαάκ Νεύτωνα, που αργότερα θα γινόταν ο 12ος κατά σειρά πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια βιογραφία του, που γράφτηκε το 1752 και το σχετικό χειρόγραφο φυλάσσεται στα αρχεία της Εταιρείας.

Το δέντρο βρίσκεται στο αρχοντικό Γούλστχορπ στο Λίνκολνσιρ, τη γενέτειρα και το πατρικό σπίτι του Νεύτωνα. Το 2010, κομμάτια ξύλου από τη μηλιά στάλθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Βέβαια, το κατά πόσο όντως ο Νεύτων χρειάσθηκε ένα μήλο για να αναφωνήσει ως άλλος Αρχιμήδης «εύρηκα» σχετικά με τις επαναστατικές θεωρίες του, είναι ένα άλλο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» του βασιλιά Καρόλου στον αδελφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα: «Το πένθος μπορεί να θολώσει τη λογική και τη μνήμη»
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ισχυρίζεται σε βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα ότι ο τότε πρίγκιπας Κάρολος του είπε «να είσαι σίγουρος, θα την ξεχάσουμε σύντομα» μετά τον θάνατό της
Πριγκίπισσα Νταϊάνα και βασιλιάς Κάρολος
Αποκάλυψη σοκ για τον βασιλιά Κάρολο: «Θα ξεχάσουμε πολύ σύντομα την Νταϊάνα» είχε πει στον αδερφό της
Ο Τσαρλς Σπένσερ αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του την έντονη σύγκρουση που, όπως υποστηρίζει, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Νταϊάνα
King Charles III: Pictured Archives : Prince Charles and Princess Diana attending the Cannes Film Festival on 15th May, 1987 in Cannes, France.