Κόσμος

Η Μόσχα, το Κίεβο και οι Βρυξέλλες έκλεισαν νέα συμφωνία “επί της αρχής” για το αέριο

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από πολύωρες συνομιλίες χθες, κατέληξαν σε νέα συμφωνία επί της αρχής για την μεταφορά αερίου που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Η Ουκρανία είναι βασική διαμετακομιστική οδός του ρωσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη. Η σημερινή συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας λήγει στα τέλη του έτους.

«Ύστερα από πολύ εντατικές συνομιλίες με χαρά μου ανακοινώνω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα βασικά στοιχεία, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ θετική είδηση για την Ευρώπη, για τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς αργά χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Ολέξι Ορζέλ και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Η Gazprom ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο θα συναντηθούν σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Ο Ορζέλ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξουν σύντομα «θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές». Ο Νόβακ, επαινώντας τον μεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας στη συμφωνία, έκρινε ότι «όλοι κάναμε καλή δουλειά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης του και τη συμφωνία για παράδοση Patriot στην Ουκρανία
Η ανάλυση του CNN για τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ - Απηυδισμένος με τον τον Ρώσο πρόεδρο ο Αμερικάνος, τα οικονομικά οφέλη των ΗΠΑ από την παράδοση των όπλων στην περίπτωση που η Μόσχα δεν προχωρήσει σε εκεχειρία μέσα στις επόμενες 50 ημέρες
Ντόναλντ Τραμπ 2
Ένοχοι για τον θάνατο του μωρού τους μια Βρετανίδα αριστοκράτισσα και ο εραστής της - Έβαλαν τη σορό σε σακούλα, βρήκαν πλακούντα στο αυτοκίνητό τους
Το ζευγάρι, που ζούσε στο περιθώριο, προσπάθησε να κρύψει τη γέννηση της Βικτόρια επειδή η πρόνοια τους είχε ήδη πάρει τα άλλα τέσσερα παιδιά τους
Η Κόνστανς Μάρτεν και ο σύντροφός της, Μαρκ Γκόρντον