Κόσμος

Η Ουκρανία απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο να ταξιδέψει στο εξωτερικό

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν πως ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, δεν είχε το δικαίωμα να ταξιδέψει στο εξωτερικό γιατί θα πήγαινε να συναντήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και κινδύνευε να “εργαλειοποιηθεί από τους Ρώσους”.

Ο Πέτρο Ποροσένκο, που κυβέρνησε την χώρα από το 2014 έως το 2019 και είναι σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ότι εμποδίστηκε στα σύνορα καθώς επρόκειτο να μεταβεί στο εξωτερικό για “δεκάδες συναντήσεις στην Πολωνία και τις ΗΠΑ”.

Σήμερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξήγησαν ότι έλαβαν “πληροφορίες για την προετοιμασία προκλήσεων” από τους Ρώσους, με στόχο τη “μείωση της υποστήριξης των ξένων εταίρων” και τον “διχασμό της ουκρανικής κοινωνίας”.

Σύμφωνα με αυτές, η Μόσχα σκόπευε να χρησιμοποιήσει μια συνάντηση μεταξύ του Πέτρο Ποροσένκο και του Βίκτορ ‘Ορμπάν, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι “αντιουκρανός”.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, επικεφαλής του κόμματος Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, δεν έχει συνεπώς το δικαίωμα να φύγει από την Ουκρανία καθώς μπορεί να “εργαλειοποιηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών”.

Ο Ποροσένκο, που δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν μίλησε για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Ο πρώην πρόεδρος έλεγε ότι επρόκειτο συγκεκριμένα να συζητήσει για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και τον αποκλεισμό των συνόρων από Πολωνούς φορτηγατζήδες.

Στην Ουκρανία κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και διαφθορά, για υποθέσεις που οι σύμμαχοί του καταγγέλλουν ότι έχουν πολιτικό χαρακτήρα.
Ο Ποροσένκο ηττήθηκε εύκολα από τον Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Τον Μάιο του 2022, είχε δηλώσει ότι εμποδίστηκε για λίγο στα σύνορα καθώς έπρεπε να πάρει μέρος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, προτού τελικά μπορέσει να βγει από τη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ταραχοποιός και στασιαστής» ο Άλεξ Πρέτι λέει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το νέο βίντεο με τον άτυχο νοσηλευτή
Με νέα ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο Truth Social σε ένα βίντεο που έδειχνε τον Πρέτι, 11 ημέρες πριν από τον θάνατό του, να αντιστέκεται στη διάρκεια σύλληψης στη Μινεάπολη
Ο 37χρονος Άλεξ Πρέτι που δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη
«Αν τολμάς, έλα στο Κίεβο», το μήνυμα Ζελένσκι στον Πούτιν μετά το κάλεσμα να πάει στη Μόσχα
Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι παραμένει ανοιχτός σε «οποιαδήποτε μορφή» συνάντησης σε επίπεδο κορυφής, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο αυτή να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
Άντρας ντυμένος Μπάτμαν διαμαρτυρύθηκε σε δημοτικό συμβούλιο για τη βία της ICE: «Κάντε κάτι»
«Μπορεί κάποιος από εσάς να πάει σπίτι του και να πει στα παιδιά του ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους συμμαθητές τους, να προστατεύσει τους παππούδες τους;» - Δείτε το βίντεο
Άντρας ντυμένος Μπάτμαν διαμαρτυρύθηκε σε δημοτικό συμβούλιο για τη βία της ICE
ΝΥΤ: O Τραμπ ζυγίζει τις στρατιωτικές επιλογές για το Ιράν – Επέμβαση όπως στη Βενεζουέλα και χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Και όλα αυτά την ώρα που ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή σε διπλωματική λύση αλλά προειδοποιεί πως «ο χρόνος τελειώνει»
Ντόναλντ Τραμπ