Κόσμος

Η Ουγγαρία ποινικοποιεί τη φτώχεια!

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ ένα νέο νόμο ο οποίος επιτρέπει στις τοπικές αρχές να καθορίζουν ζώνες απαγορευμένες για τους άστεγους και να καταστρέφουν τα αυτοσχέδια καταλύματά τους, με την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου που καταγγέλλεται ότι ποινικοποιεί τη φτώχεια.

Υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό προωθεί την προστασία “της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας, της υγείας και των πολιτιστικών αξιών”, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να καθορίζουν ζώνες, κυρίως τουριστικές, στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση στους άστεγους, και να καταστρέφουν τις καλύβες και τα προσωρινά καταλύματά τους.

Οι παραβάτες θα καταδικάζονται σε κοινωφελή εργασία, πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση.

Η πολιτική της Βουδαπέστης έναντι των ανέργων έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές, όπως για παράδειγμα από την Επιτροπή της Βενετίας, η οποία συνδέεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει τους ουγγρικούς νόμους κατά των αστέγων ως ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, η οποία βρίσκεται από το 2010 στην εξουσία, ανατρέπει τους νόμους και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο ο τελευταίος νόμος “είναι κυρίως προς το συμφέρον των αστέγων”, επέμεινε η ουγγρική κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ, προσθέτοντας πως, χωρίς το νόμο αυτό, τα εν λόγω πρόσωπα “διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από το κρύο το χειμώνα αντί να βρουν στέγη σε κάποιο καταφύγιο υποδοχής”.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει πως τα κεφάλαια για να ενισχυθεί η χωρητικότητα αυτών των επίσημων καταφυγίων έχουν αυξηθεί και καλύπτουν τις ανάγκες των αστέγων, οι οποίοι υπολογίζονται σε 4.000 μόνο στη Βουδαπέστη και σχεδόν 30.000 σ’ όλη τη χώρα.

Αυτά τα επίσημα καταφύγια είναι κυρίως πρώην εργατικές εστίες, οι περισσότερες κακοσυντηρημένες, όπου οι άστεγοι φοβούνται ότι θα τους ληστέψουν ή θα τους επιτεθούν.

Πριν από την ψήφιση του νόμου χθες το βράδυ, μερικές εκατοντάδες άστεγοι διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο με την υποστήριξη διαφόρων ενώσεων.

“Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό, όχι ποινικό”, δήλωσε η Τέσα Ουντβαρέλι της οργάνωσης “Η πόλη ανήκει σε όλους”. “Οι αρχές θα έπρεπε να βοηθούν τους άστεγους, να τους βρίσκουν εργασία και αξιοπρεπή καταλύματα, όχι να τους τιμωρούν”, πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας “ψέματα” τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επάρκειας των χώρων υποδοχής των αστέγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ιστορικά ύψη πάνω από 3.200.000 έφτασαν οι άνεργοι στην Γαλλία

Κι όμως…Η Ψωροκώσταινα ήταν υπαρκτό πρόσωπο! Διαβάστε τη συγκινητική ιστορία της

Guardian: Άνοιξε… blog για τη φτώχεια και τα συσσίτια στην Ελλάδα


Γαλλία: Αύξηση φτώχειας και ανισότητας


Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της
Σύμφωνα με το BBC ο 48χρονος Κρίστιαν Μπρίκνερ είναι από σήμερα ελεύθερος και θα φορά βραχιολάκι - Ο 48χρονος Γερμανός είχε καταδικαστεί για τον βιασμό ηλικιωμένης και αρνείται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση ΜακΚάν
Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν, Κρίστιαν Μπρίκνερ
Νετανιάχου για Χαμάς: Αν βλάψουν μια τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
Η Χαμάς έχει μετακινήσει μερικούς από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε τούνελ, σε σκηνές και σπίτια προκειμένου να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να επιτεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου