Κόσμος

Η Ρωσία απειλεί με «πυρηνική σύγκρουση» μετά τις βρετανικές προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία

Συντηρείται από τη Μόσχα το ενδεχόμενο μιας «πυρηνικής σύγκρουσης» Ρωσίας και Δύσης με τον Σεργκέι Σοϊγκού να τονίζει ότι απομένουν όλο και λιγότερα βήματα προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού απάντησε σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Ένα άλλο ένα βήμα έγινε και απομένουν όλο και λιγότερα», είπε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που επικαλούνται τα εγχώρια πρακτορεία.

«Φυσικά, η Ρωσία έχει κάτι να απαντήσει σε αυτό», δήλωσε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα πυρομαχικά για να προσθέσει ότι «κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη».

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, η υφυπουργός Άμυνας ‘Αναμπελ Γκόλντι δήλωσε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων, επεσήμανε η Γκόλντι.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, όπως η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε σήμερα τα σχέδια της Βρετανίας να στείλει πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα “απαντήσει” εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά, αντιδρώντας σε σχετικές δηλώσεις Βρετανίδας αξιωματούχου.

«Σήμερα, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (…) είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (…) Εάν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει», δήλωσε ο Πούτιν.

«Αν όλα αυτά συμβούν, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό συστατικό», τόνισε ο Πούτιν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, το σχέδιο αυτό, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαλαισία: 7 νεκροί σε ναυάγιο λέμβου με μετανάστες κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη
Οι μαλαισιανές αρχές έχουν ανασύρει τουλάχιστον επτά σορούς και έχουν διασώσει 13 επιζώντες, μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε μέρος ομάδας περίπου 300 μεταναστών, πιθανότατα από τη Μιανμάρ
Ναύτης της Μαλαισιανής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιβολής του Νόμου ελέγχει έναν επιζώντα που διασώθηκε από το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους, μετά τη βύθιση ενός σκάφους από το Buthidaung της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα Μαλαισίας-Ταϊλάνδης
Βρετανία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά την καταγγελία για μοντάζ σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ
Αποχωρεί και η επικεφαλής του BBC News, Ντέμπορα Τέρνες, εν μέσω καταγγελιών για έλλειψη πολιτικής ουδετερότητας και παραπλανητικό μοντάζ σε ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Ο γενικός διευθυντής της BBC, Τιμ Ντέιβι