Κόσμος

Η Ρωσία απειλεί με «πυρηνική σύγκρουση» μετά τις βρετανικές προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία

Συντηρείται από τη Μόσχα το ενδεχόμενο μιας «πυρηνικής σύγκρουσης» Ρωσίας και Δύσης με τον Σεργκέι Σοϊγκού να τονίζει ότι απομένουν όλο και λιγότερα βήματα προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού απάντησε σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Ένα άλλο ένα βήμα έγινε και απομένουν όλο και λιγότερα», είπε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που επικαλούνται τα εγχώρια πρακτορεία.

«Φυσικά, η Ρωσία έχει κάτι να απαντήσει σε αυτό», δήλωσε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα πυρομαχικά για να προσθέσει ότι «κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη».

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, η υφυπουργός Άμυνας ‘Αναμπελ Γκόλντι δήλωσε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων, επεσήμανε η Γκόλντι.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, όπως η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε σήμερα τα σχέδια της Βρετανίας να στείλει πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα “απαντήσει” εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά, αντιδρώντας σε σχετικές δηλώσεις Βρετανίδας αξιωματούχου.

«Σήμερα, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (…) είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (…) Εάν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει», δήλωσε ο Πούτιν.

«Αν όλα αυτά συμβούν, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό συστατικό», τόνισε ο Πούτιν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, το σχέδιο αυτό, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Βλέπουν» δάχτυλο Πούτιν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Χίθροου - Προς ακύρωση οι μισές πτήσεις της Κυριακής
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει ένα βότσαλο στη γεωπολιτική και στρατιωτική λίμνη του ΝΑΤΟ και παρακολουθεί τους κυματισμούς των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν», λέει πρώην αξιωματικός της MI6
Ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά για να κάνουν check-in στον τερματικό σταθμό 4 του αεροδρομίου Χίθροου μετά την κυβερνοεπίθεση
9
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 4