Κόσμος

Η Ρωσία προσαρτά από την Ουκρανία: Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια – Ανακοινώσεις αύριο

Μέρες Κριμαίας και 2014 ξαναζούν, εν μέσω πολέμου αυτή τη φορά, η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Μόσχα έκανε πράξη την απειλή της και αύριο Παρασκευή (30.09.2022) θα ανακοινώσει ότι προσαρτά τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας όπου τις προηγούμενες μέρες έγιναν τα «δημοψηφίσματα». 

Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ (το Ντονμπάς δηλαδή), Χερσώνα και Ζαπορίζια (όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης) θα προσαρτηθούν στη Ρωσία και η εξέλιξη αναμένεται ότι θα κλιμακώσει τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, ανακοινώνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστεί στην τελετή στο Κρεμλίνο για την υπογραφή των συμφωνιών για την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Για την προσάρτηση φαίνεται ότι η Μόσχα ετοιμάζει… σόου και ήδη έχουν στηθεί και εξέδρες στην Κόκκινη Πλατεία με αναφορές στις περιοχές που θα προσαρτηθούν. 

Ήδη, στη Μόσχα βρίσκονται οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, με σκοπό για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν εκεί και χαρακτηρίστηκαν “απάτη” από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαι στη Μόσχα», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

Αυτούς αναμένεται να υποδεχθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επικύρωση της προσάρτησης από την Ρωσία.

Χθες οι τέσσερις αυτοί αυτονομιστές αξιωματούχοι είχαν ήδη απευθύνει στον Πούτιν “επίσημα” αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία», δήλωσε ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

Η διαδικασία προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων στην Ουκρανία, επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, με τη διοργάνωση βιαστικά δημοψηφισμάτων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αναμένεται να ψηφίσει τις προσεχείς ημέρες κείμενο, με το οποίο θα επισημοποιείται η προσάρτηση. Επίσης αναμένεται ομιλία του προέδρου Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Μας συμφέρει η πώληση των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία» λέει o Γερμανός ΥΠΕΞ
Σημείωσε επίσης ότι «η Τουρκία είναι ένας βασικός στρατηγικός εταίρος για εμάς στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται»
Μαχητικό αεροσκάφος
«Η Ρωσία κατέρριψε δικό της μαχητικό αεροσκάφος στην Κριμαία», λέει το Κίεβο
«Προσπαθούσαν τόσο ενεργά να αποκρούσουν τις ουκρανικές επιθέσεις που κατέληξαν να καταρρίψουν το δικό τους αεροσκάφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Ντμίτρο Πλετεντσούκ
Μαχητικό αεροσκάφος
Τρεις νεκροί και πάνω από 10 τραυματίες μετά από έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι
«Νόμιζα ότι μας βομβάρδιζαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ άλλοι πίστεψαν ότι γινόταν σεισμός - Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν εγκλωβισμένους
Έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι
Ανανεώθηκε πριν 44 λεπτά
1
Βόμβα σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου της RAI που ασχολείται με θέματα διαφθοράς - Έκρηξη και στο ΙΧ της κόρης του
Η εκπομπή του έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με υποθέσεις διαφθοράς, με το οργανωμένο έγκλημα και με παράνομες εργολαβίες και ο Σιγκφρίντο Ρανούτσι είχε δεχθεί πολλές φορές απειλές κατά της ζωής του
Αστυνομία στην Ιταλία
3